Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megszűnő szakok miatt tüntettek a Kossuth téren

tunti
2015.07.05. 20:10 Módosítva: 2015-07-05 20:10:59

A parlamentben hétfőn tárgyalt felsőoktatási reform és a szakok megszüntetése ellen tartottak demonstrációt vasárnap délután a parlament előtt. Az eseményt Ne szűnjön meg az ELTE TáTK - Veszélyben vannak az egyetemeink nevű Facebook-csoport szervezte, Halotti torna nevű eseményre vasárnap délelőttig 300-an jelezték, hogy elmennek a meghívott 3000-ből. 

Egy futballpályát rajzoltak fel, ahol összecsapott a kormány és az egyetemi csapat, amiben oktatók és diákok voltak benne. A meccset pedig egy szpíker közvetítette. A performansz azt volt hivatott bemutatni, hogy mennyire egyenlőtlen a viszony a kormány és az egyetemek között. Éppen ezért a kormány oldal térfele látványosan nagyobb volt, míg a kormány kapuja kisebb volt, és abban két kapus állt. Hiába lőtt gólt az egyetemi csapat, ők a gólnál csak pontlevonást kaptak, sőt a kormány kapuját még meg is fordították meccs közben.

A meccs végére a kiállítások miatt úgy fogyott el az egyetem csapata, ahogy a kormány tervez megszüntetni több tucat szakot - mondta a szpíker. Körülbelül negyven ember nézte végig a performanszt.

A meccs után Majtényi Balázs az ELTE docense mondott egy rövid beszédet, amiben elmondta, hogy a felsőoktatási intézményekkel szemben tisztességtelenek voltak a nyilvánosság kizárásával és az egyetemek megkérdezése nélkül megkötött háttéralkuk. "Amihez ráadásul a rektori konferencia is hozzájárult" - mondta Majtényi, aki szerint a közoktatás után most a felsőoktatásban is központosít az állam.

Az egész esemény három korábban felállított óriásplakát előtt zajlott. A plakátok a kormány menekültellenes plakátjaihoz hasonlítottak, ám azokon a kormány üzeneteinek témához kapcsolódóan átírt üzenetek álltak.

Az egyikre például az volt írva:

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a szakjainkat. A kormány megteszi helyetted.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány április elején jelentette be, hogyan is nézne ki a felsőoktatási reformja: körülbelül 60 megszűnő alap- és mesterszakról volt szó 2016-ra. Bár az eredeti tervekből visszavett a kormányzat, sok szak sorsa így is kérdés marad. (Az Eduline egyébként itt és itt szedte össze a várhatóan megszűnő szakokat) A parlament várhatóan a jövőhéten dönt a dologról, egy hallgatói Facebook-csoport pedig tüntetést, demonstrációt szervezett a Kossuth térre, hogy így tiltakozzanak a tervezett szakmegszüntetések ellen, illetve hívják fel a figyelmet a dolog fontosságára.

Az esemény Facebook-oldalán azt írták: 

„Akarod látni hogy játszik a kormány az egyetemekkel? Performanszt szervezünk, egy "halotti tornát", ahol mi nem tapsolunk annak a ténynek, hogy a felsőoktatási kormányzat nyerésre áll. Emlékeztek arra, hogy áprilisban miért voltak hallgatói fórumok és tüntetések? Most felkerülne az i-re a pont. A Parlament a jövő hét elején döntene a felsőoktatási törvénymódosítás sorsáról. Illetve már így is elfogadtak egy szaklistát, amelyben 60 képzést kihúztak a listáról. Mutassuk meg együtt, hogy nem értünk egyet! Vasárnap (2015. Július 5.) 19.00-kor találkozzunk a Kossuth téren, ahol demonstrálunk a felsőoktatás szétrombolása ellen. Ennek keretében beszédekkel és performannszal várunk Titeket, ahol a kormánytagoknak öltözött válogatott és az egyetemek focicsapata fog összecsapni egymással."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?