Boglárka
19 °C
35 °C

Orbán nélkül szavazták meg a budapesti olimpiát

2015.07.06. 13:14
151 igen, 33 nem szavazattal és 4 tartózkodással a parlament megszavazta, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpiára. A szavazáson Orbán Viktor miniszterelnök nem vett részt. Az olimpiai pályázatot a Fidesz, a KDNP, a Jobbik támogatta, az MSZP, az LMP, az Együtt, a PM és a DK ellenezte. Több képviselő is szembement a frakciójával: az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és a fideszes Bencsik János is tartózkodott.

Megszavazta a parlament, hogy Budapest pályázzon a 2024-es nyári olimpiára. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, a fideszes Bánki Erik és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető határozati javaslata arról szól, hogy a parlament támogatja, hogy elkészüljön a pályázat.

A szavazást a helyszínen követték és üdvözölték olimpikonok, olimpiai bajnokok, Borkai Zsolt MOB-elnök, illetve Tarlós István főpolgármester. Latorcai János levezető elnök külön köszöntötte Kárpáti Györgyöt, a nemzet sportolóját is.

A parlamenti döntés azt jelenti, hogy a kormány, a fővárosi önkormányzat, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság elkezdi a pályázati dokumentáció előkészítését, illetve az ehhez szükséges döntéseket is meghozza minden testület.

Emellett létrehoznak egy 24 fős olimpiai pályázati bizottságot, amely egyeztető, véleményező javaslattevő testületként működik majd. A tagjait Kövér László házelnök jelöli. Minden frakció egy tagot delegálhat a bizottságba.

A Fidesz–KDNP, illetve a Jobbik elejétől kezdve támogatta az olimpiai pályázatot. A baloldali ellenzék álláspontja ennél kuszábbra sikeredett, így érdekes megnézni, végül ki hogy szavazott a javaslatra. 

  • Fidesz: igen – Orbán Viktor nem volt a teremben, Bencsik János tartózkodott
  • KDNP: igen
  • Jobbik: igen
  • MSZP: nem – Kunhalmi Ágnes tartózkodott; Szabó Sándor, Varga László nem szavazott
  • LMP: nem
  • DK: nem
  • Együtt: nem – Szabó Szabolcs tartózkodott
  • a korábbi együttös Kónya Péter tartózkodott
  • Kész Zoltán, független: igen
  • Fodor Gábor, MLP: igen

Az MSZP-ből többen is szembementek a frakciójukkal. Kunhalmi Ágnes budapesti elnök tartózkodása nem meglepő, az előző napokban már kiderült, hogy nagy eltérés van a budapesti szocialisták és az elnökség, illetve a frakció álláspontja között. 

Kunhalmi felmentését is kérte a frakciófegyelem alól, azt mondta korábban az Indexnek, hogy a véleményét mindenki ismeri, támogatja az olimpiát, akárcsak a budapesti polgármesterek, de nem megy szembe a frakciója döntésével. A szegedi Szabó Sándor és a miskolci Varga László szintén az olimpia mellett foglalt állást korábban.