Öt éven belül megépül a harmadik Tisza-híd

2015.07.06. 09:20

Biztosan megépül 2020-ig a harmadik Tisza-híd Szegednél –  mondta Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a napokban egy rendezvényen, írta a Délmagyar. A hírt a lapnak később a Miniszterelnökség fejlesztési sajtóosztálya is megerősítette. Az államtitkár a Szent-Györgyi Albert Rotary Club soros ülésén tartott előadást, itt hangzott el az eddig kommunikáltakhoz képest meglepő kijelentés.

Biztosan megépül 2020-ig a harmadik Tisza-híd Szegednél.
Biztosan megépül 2020-ig a harmadik Tisza-híd Szegednél.
Fotó: délmagyar.hu

Májusban ugyanis még arról volt szó, hogy mivel Szeged uniós támogatásából nem lehet költeni a déli Tisza-híd megépítésére, a 34 milliárd forintot hídépítés helyett óvoda-, iskola- és rendelőfelújításra, kerékpárutakra, parkosításra és gazdaságélénkítésre fordítják. A Délmagyar információt kért a Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztály Fejlesztési Sajtóosztályától, de arra, hogy milyen forrásból, mekkora összegből épülhet meg a régen várt híd, illetve mikor kezdődhetnek el a munkálatok, részletes válasz nem érkezett. A „Szeged–Makó vasúti elővárosi közlekedés fejlesztése, vegyesforgalmú Tisza- híd építése" projekt szerepel a jóváhagyott Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program projekteket tartalmazó listán. Ez azt jelenti, hogy az új uniós ciklus végéig megépül a híd – áll a közleményben.

Az új, 540 méter hosszú, 14 méter széles,  gyalogos- és bicikliúttal tervezett híd tanulmányterve 2001-ben készült. Később már vegyes forgalmú hídról volt szó a Szeged–Makó vasúti elővárosi közlekedés fejlesztése részeként. A tervezett híd egyébként a városi körút hiányzó déli zárását teremtené meg.