Az MSZP újra kezdeményezi a népszavazást a vasárnapi boltbezárásról

2015.07.07. 15:59

Az MSZP kedden változatlan formában benyújtotta az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodának (NVI). Így szerintük a kérdést most már biztosan a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé kell utalni majd.

Az MSZP kérdése így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

A szocialisták lépését a kezdeményezést beadó Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes jelentette be újságíróknak, a választási iroda budapesti épületéből kilépve.

Azt mondta, az MSZP teljesen biztos abban, hogy hamarosan népszavazást lehet majd tartani a vasárnapi zárva tartásról. A szocialisták akár már ősszel elkezdhetik az aláírásgyűjtést, amennyiben a választási bizottság átengedi az MSZP teljesen törvényes kezdeményezését - idézi Lukács Zoltánt az MTI.

Jogilag azért nem ilyen sima az ügy, ugyanis az NVI vezetője vasárnap azt mondta, hogy Vajda Zoltán (Új Magyar Köztársaság ügyvivője, az Együtt önkormányzati képviselője) kérdését utalja az NVB elé. Pálffy Ilona szerint ugyanis az MSZP túl korán nyújtotta be a kérdését múlt héten, így azt nem veheti figyelembe, a sorban következő pedig Vajdáé. Ez így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy  törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?

Egy témában pedig a törvény szerint egyszerre csak egy kérdést lehet tárgyalni. Az MSZP jelezte, hogy bírósághoz fordul Pálffy döntése miatt, de most beadta a kérdést még egyszer jogtechnikai okokból. Lukács Zoltán amúgy a sajtótájékoztatóján ezt a kérdést szakmaiatlannak nevezte, hiszen az alapján szerinte augusztus 20-án, vagy Szenteste is nyitva lehetnének az üzletek.

Hétfőn írtunk arról, hogy hosszas jogi vita kezdődhet erről a népszavazási kérdésről. Ez most ennek a vitának egy állomása. 

Kedveskedés a hatalomnak?

Lukács Zoltán szerint az NVI érvei elbuktak, hiszen eredeti beadványuk elutasításakor nem kaptak tájékoztatást időelőtti benyújtásról, vagyis szerintük ezt az indokot "utólag kreálták". Emellett a választási iroda azon érve sem állja meg a helyét, hogy a Kúria ide vonatkozó döntése a honlapon történő közzétételtől hatályos, az ugyanis már a döntés pillanatában érvényes - tette hozzá a szocialista politikus.

Lukács Zoltán szerint Pálffy Ilona, az NVI elnöke a népszavazási kezdeményezés elutasításával a "hatalomnak akar kedveskedni" és szembe megy az emberek akaratával, hiszen szerinte a társadalom 70 százaléka elutasítja a vasárnapi zárva tartást.