Elkezdik az aláírásgyűjtést az Orbán-ellenes civilek

2015.07.07. 05:44
Négy népszavazási kérdést már átengedett a Kúria, július közepén elkezdik gyűjteni az aláírást az Orbán-kormány ellen tüntető civilek. A tankötelezettség korhatárának emeléséről, a kötelező kamarai tagdíjról, a gyermekétkeztetés ingyenességéről és a képviselők nyugdíjáról szólnak a kérdések. De a vasárnapi boltbezárást sem adják fel a benyújtók.

19 + 9 kérdésben kezdeményeztek eddig népszavazást azok az Orbán-ellenes tüntetők, aki nemrég Új Magyar Köztársaság néven egyesületbe is tömörültek. A sok benyújtott kérdés meghozta gyümölcsét, bár a találati arány azért nem túl fényes: csak néhány kérdést engedett át a Nemzeti Választási Bizottság.

Most újabb fejleményt árult el az Indexnek Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság ügyvivője, az Együtt önkormányzati képviselője: négy kérdést már jogerősen átengedett a Kúria, egyet még vizsgál. Ez azt jelenti, hogy

négy kérdésben jövő héten, július közepén elindul az aláírásgyűjtés.

Az egyesület, illetve az őt támogató szervezetek, például a Szolidaritás aktivistái Budapesten és több nagyvárosban mennek utcára az ívekkel. Kérdés persze, hogy a következő kérdések mennyire mozgatják meg a kormányellenes szavazókat:

  • a tankötelezettség 18 évre emelése,
  • a kötelező kamarai tagdíj eltörlése,
  • a politikusok nyugdíjának szüneteltetése képviselőségük idején,
  • a gyermekétkeztetés ingyenessége.

A Kúria még vizsgálja, hogy arról lehet-e népszavazás, hogy a kórházi várólisták legfeljebb hat hónaposak legyenek. 200 ezer aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy megtartsák a népszavazást, ott pedig az összes választópolgár több mint felének igen szavazata kell a sikerhez (több mint 4 millió tehát).

A vasárnapi boltbezárást is benyújtotta

Vajda Zoltán nyújtotta be múlt héten azt a kérdést is a vasárnapi boltbezárás megszüntetéséről, amely várhatóan az NVB elé kerül az MSZP kérdése helyett. Ez így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?

Vajda azt mondta, hogy azért nyújtotta be, mert kedd este, amikor az MSZP már beharangozta a saját népszavazási kezdeményezésének sikerét, még nem látta a Kúria honlapján az előző kérdés elutasítását. És másnap reggel ezért benyújtotta a sajátját. A kérdésről, mint mondta, korábban a VOSZ-szal is egyeztetett, így reméli, hogy az NVB átengedi. "Hab lenne a tortán", ha az előző kérdések mellett erről is lehetne szavazni. Persze lehet, hogy az NVB azzal indokkal utasítja el, hogy túl tág kört érint a kérdés, hiszen a parlament eszerint semennyire nem szólhatna bele a boltok nyitvatartásába (például ünnepnapokon sem).

Arról, hogy az MSZP megtámadja bíróságon a saját kérdése elutasítását, Vajda azt mondta, hogy reméli, hogy az MSZP-nek az ügy a fontos, és nem az, hogy a saját kérdésüket tegyék fel.