Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehet, hogy a szíve mélyén jobbikos? Együttös? Liberális?

2015.07.07. 05:45
Egyedül a Fidesz–KDNP nem válaszolt a Vokskabin kérdéseire a pártválasztó kérdőív legújabb kiadásában, ami a férfiak és nők társadalmi egyenlőségét járja körül. 21 gyors kattintás után az oldal megmutatja, melyik párt válaszai állnak a mieinkhez legközelebb. Én sosem szavaznék arra a pártra, amit nekem kidobott, ettől még érdekes volt beleolvasni a pártok válaszaiba: kiderült, mit gondol a Jobbik a háztartási feladatok megosztásáról vagy az LMP a melegházasságról.

A Vokskabin legújabb kiadása a nők és férfiak egyenlőségének magyarországi helyzetét vizsgálja: az Andrássy Egyetemen összeállított kérdéssorra válaszolva azt tudhatjuk meg, melyik párt képviseli a legjobban a véleményünket a kapcsolódó ügyekben.

Az előző kiadással tavaly tavasszal, a választásokra hangolva jelentkeztek be a szerkesztők, akkor jóval általánosabb kört fedtek le a kérdések. Akkor még külön pártként kezelték a KDNP-t, most egy kalap alá vették a koalíciót. Valamit már akkor megéreztek a szerkesztők, amikor tavaly rákérdeztek, „bevezessék-e újra a határellenőrzéseket Magyarország teljes határszakaszán”. Akkor egy párt sem válaszolt igennel.

Az LMP is melegházasság-ellenes

Az új, 21 kérdéses kérdőív különlegessége megint az, hogy az eredményoldalon megnézhetjük, hogy a pártok az egyes kérdésekre hogy válaszoltak. A melegek és leszbikusok házasságát például nemcsak a konzervatív jobboldal és a Jobbik, hanem az LMP is ellenzi. Az LMP zavaros válaszában egyébként a fokozatosság elvére hivatkozik:

„Azt gondoljuk, az azonos nemű párok házasságkötéséhez fokozatosan lehet eljutni. Mi a polgári törvénykönyv vitájában végig kiálltunk az azonos nemű bejegyzett élettársi kapcsolatban élők örökbefogadáshoz való joga mellett: hogy legalább az egyik bejegyzett élettárs partnerének gyermekét örökbe lehessen fogadni. Ez a gyermek jogi helyzetét a valóságban létező családi kapcsolatokhoz igazító nemzetközi tendencia, kötelező.”

A Jobbik válasza már egyértelműbb: „A természeti törvényeket nem lehet pozitivista módon felülírni, mivel azok öröktől fogva adottak és módosíthatatlanok.” Ezzel nyilván a melegeket a legmerevebben elutasító szavazók kedvére szeretnének tenni, akik közül voltak, akik még alig kezdődött el a Pride, máris hírt adtak magukról.

Alles klar, vessünk véget a modern orvostudománynak is.

– kommentálták a Jobbik válaszát a német nyelvű egyetem közleményében.

A Fidesz nem válaszolt

Az mindenképpen előrelépés, hogy ezúttal a Fidesz–KDNP kivételével az összes parlamenti párt megválaszolta a kérdéseket: a kormánypártok helyett a szerkesztők töltötték ki a kérdőívet. „Üzenete van annak is, ha valaki nem válaszol, csak tudni kell értelmezni” – írták.

Viszont épp emiatt sok a kérdéses eset: arra a kérdésre, hogy

Ön szerint elvárható-e a nőktől, hogy többet foglalkozzanak a külsejükkel, mint a férfiak?

minden párt nemmel válaszolt, a Fidesz–KDNP-hez viszont igent írtak be a szerkesztők, kérdés, mi alapján. Hasonló a probléma gyakran a megfogalmazással: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleginél több női képviselő legyen a magyar országgyűlésben?” – szól egy másik kérdés, de nem világos, hogy kvóták bevezetéséről vagy általános helyeslésről van-e szó. Mindenki igennel válaszolt, a kormánypárthoz itt is nemet írtak a szerkesztők. A szerkesztők szerint a Fidesz–KDNP azt sem támogatná, hogy női miniszterelnöke legyen 15 év múlva az országnak, szemben az összes többi párttal. Pedig erre még a Jobbik is igent mondott: „Ha erre adott esetben egy nő a legalkalmasabb, akkor természetesen támogatni fogjuk a kormány alakítását” – írták.

Szintén csak a Fideszhez írtak nemet azoknál a kérdéseknél, hogy

„A kérdéshez hozzátartozik az, hogy az otthonszülés jelenlegi szabályozását szükséges lenne-e olyan módon változtatni, hogy a jelenleginél több nő/család élhessen ezzel a lehetőséggel, ha kíván. A kérdés az is, hogy szükséges lenne-e a kórházi szülések esetén nagyobb teret biztosítani a – megfelelő tájékoztatáson alapuló – döntésnek a szülő nők esetében, bizonyos rutinszerűnek alkalmazott beavatkozások (pl. a szülés gyorsítására alkalmazott eljárások vagy a gátmetszés), illetve különösen a császármetszés tekintetében. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlása szerint a szülések kb. 10-15%-nál indokolt a császármetszés. Ez az arány Magyarországon átlagosan 35%, némely kórházban eléri a 70%-ot is” – szól a szüléssel kapcsolatos kérdést kiegészítő magyarázat.

Helyesli-e Ön azt, ha a lányok autóval is játszhatnak az óvodában és a fiúk főzőcskézhetnek?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a nőknek a jelenleginél több jogot és információt kellene biztosítani a szülésnél?

image.png

Utóbbinál nemcsak a jog és az információ kerül egy csomagba, de a kérdés magyarázatában egyszerre kérdeznek rá az otthonszülésre, a gát- és császármetszéssel kapcsolatos gyakorlatokra is (lásd keretes írásunkat). Az általános elvvel nyilván mindenki egyetért, kérdés, hogy pontosan mire írták be a nemleges választ. Ha szigorúan az otthonszülés jelenlegi szabályozását nézzük, abban természetesen igaz, hogy a kormány biztosan nem ténykedett azon, hogy elérhetőbbé tegye.

Van, ahol egyértelmű, hogy ha egyetértenének, a kormánypártok már bevezettek volna valamilyen intézkedést: arra, hogy az apák szülői szerepvállalását az állam intézkedésekkel segítse, azért írhattak egyszerűen egyedül a Fideszhez nemet, mert négy plusz egy éve lett volna az Orbán-kormányoknak, hogy bármi ilyesmivel előálljanak „A nők esélyegyenlőség javításának egyik szükséges előfeltétele a családon belüli szereposztás kiegyensúlyozottabbá tétele. E cél társadalmi fontossága miatt e téren elfogadhatónak tartjuk a magánéletbe való nagyobb állami beavatkozást” – érzékeltette viszont a kérdés összetettségét egyébként igenlő válaszában az Együtt.

Ami kvóta, abból nem kér a Jobbik

Nem minden kérdésnél maradt persze egyedül a Fidesz: „Alapvetően ez a természetes, de a család belső munkamegosztására bízzuk. Ahogy inkább a nő vasal, a fűnyírót viszont inkább a férfiak javítják meg” – írta a Jobbik például arról, hogy a háztartási munka miért inkább a nők feladata.

Azt a válaszadó pártok többször jelezték, hogy nehéz 21 tőmondatra leszűkíteni a politikai beállítódást. Sokszor túl általános a megfogalmazás – a „több nőt a műszaki képzésekbe″-kérdésnél a Jobbik azt válaszolta például, ha az „intézkedések” kvótát jelentenek, nem támogatják őket, tehát ők egy konkrétabb kérdésre válaszoltak, mint a több párt – egyedül ők mondtak nemet.

A kvóta-elv ellenzésére hivatkoztak annál a kérdésnél is, hogy külön intézkedésekkel támogassa-e az állam a roma nők munkavállalását. Nemet mondtak, azzal a magyarázattal, hogy „a Jobbik semmilyen kvótarendszerrel (sem negatív, sem pozitív) nem ért egyet, mert azok az organikus fejlődést mechanizálni kívánják, igazságtalanságot és társadalmi ellentéteket szülnek, mesterséges csoportokra osztva fel a lakosságot″.

A PM is hosszas magyarázatba kezdett, amikor megindokolta, miért támogatják a nők korábbi nyugdíjazását: „Ha kizárólag elvi alapon nézzük, akkor nem indokolt, pláne, hogy a nők várható élettartama magasabb, mint a férfiaké. A gyakorlatban viszont sajnos a nők esetében a nyugdíjszámításnál nem veszik figyelembe azt a hosszú éveken át a gyerekneveléssel és a háztartás vezetésével töltött végzett napi plusz 2-3 órát. Gyakorlati érv a koraibb nyugdíjazás mellett még a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet, ami a fiatalok munkavállalását segítené, de ez sem elvi alapú megközelítés természetesen” – írták.

Egy hónap alatt 3000-en töltötték ki

Demagóg kérdés is került a kalapba, az egyik például úgy hangzik, „Helyesli-e Ön azt, hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebbet keresnek, mint a férfiak?” Nyilván ilyen formában feltéve csak nemet lehet rá mondani, de egy komolyabb válasz részletesen kitérne a gyes gazdasági hatásaira. Miközben fontos, hogy a szülni készülő nők is a férfiakhoz hasonló arányban kapjanak munkát, velük egyenlő fizetésért, a való életben a munkaadók már az állásinterjún azt próbálják megjósolni, meddig kell fizetniük majd a gyes egy részét egy akár többéves szülési szabadság alatt úgy, hogy a helyettesítést is megoldják. (Svédcsavar: a problémára itthon ritkábban emlegetett válasz, ha a férfiak is elkezdenek gyesre menni.)

image(1).png

2015. június 8. óta közel 3000-en töltötték ki a tesztet. Legtöbben Magyarországról érdeklődtek, de sok felhasználó volt kíváncsi a tesztre a szomszédos országokból és az USA-ból is. A következő, őszi fordulóban a szerkesztők ígérik, 

Biztosan jobban figyelnek a Jobbiknál is: akkor a magyarországi romákról lesz szó, nem csak romáknak.

A honlapon addig is a nemek egyenjogúságáról szóló kérdőívet lehet kitölteni.