A civilek azt kérik Ádertől, ne írja alá az infótörvényt

2015.07.08. 15:08 Módosítva: 2015.07.08. 15:22

A Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért és a K-Monitor is arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az információszabadságról szóló törvény módosítását, és forduljon az Alkotmánybírósághoz.

A TI közleményében azt írta: a törvénymódosítás lehetőséget teremt arra, hogy az állami és önkormányzati szervek, valamint az állami vállalatok "tetszésük szerint" akár nagy összegű költségek megfizetésére kötelezzék a közérdekű adatokat igénylő polgárokat. Álláspontjuk szerint ez eltántorítja az embereket attól, hogy éljenek a közérdekű adatok megismerésére és terjesztésére irányuló, az alaptörvény által garantált alapvető jogukkal.

A TASZ és a K-Monitor ugyancsak szerdai közleményében a módosítás legsúlyosabb következményének azt nevezte, hogy a jövőben még nehezebben lehet olyan adatokhoz hozzájutni, amelyekről az adatgazda azt állítja: döntés megalapozását szolgálják. Szerintük a módosítás több rendelkezése súlyosan korlátozza a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapjogot. Mindhárom szervezet nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz.

A Fidesznek elege lett abból, hogy össze-vissza kérdezősködünk

Ahogy azt mi is megírtuk, minden tiltakozás ellenére átment az infótörvény szigorítása 123 igen és 66 nem szavazattal. Az információszabadságról szóló törvény módosítását június 26-án nyújtotta be Trócsányi László igazságügyi miniszter, és valamiért nagyon sürgős volt a kormánynak. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezésére kivételes eljárásban tárgyalta a javaslatot a parlament: mindössze 10 nap alatt elfogadták.

A javaslat elfogadásával három fontosabb dologban változnak meg a közérdekű adatigénylés eddigi szabályai:

  • Megszűnik az anonim adatigénylés lehetősége.
  • Az adatigénylőnek nemcsak az adatszolgáltatás technikai, hanem munkaköltségeit is állnia kell, mégpedig előre.
  • A szerzői jogilag védett adatok, dokumentumok esetében nem lesz mód másolásra, csak betekintésre.