Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A melegházasságon is képes összekapni a baloldal

DSC 4661
2015.07.08. 15:55
Baloldali politikusok vitatkoztak a melegek jogairól szerda délelőtt. Bár mindenki egyetért a melegházasság bevezetésével, de kiderült, mindenki másképp jutna el eddig a pontig. Az MSZP szerint nem szabad provokálni, az LMP szerint tekintettel kell lenni azokra is, akiket sért az azonos neműek házassága.

Nem várhattunk nagy izgalmakat a Republikon szerdai LMBTQ és politika nevű konferenciájától. Ha esetleg rögtön nem lehetne megfejteni a betűk értelmét, arról van szó, hogy politikusok beszélgetnek az aktuális melegjogi problémákról.

Mivel a Jobbikot meg sem hívták, a mostanában melegtémában előszeretettel megtalált fideszes Kocsis Máté pedig a többszöri meghívásra is nemet mondott, a baloldali pártok véleménye maradt csak a hallgatóságnak.

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntése után nem meglepő módon a melegházasság volt a fő téma, de a magánnyugdíjpénztáraktól kezdve a gumi nélküli szexen át a bevándorlásig minden előkerült. És megtudhattuk, hogy az MSZP, az LMP, az Együtt, a PM és a Liberálisok politikusai nagyjából egyetértenek a melegházasság bevezetésével,

de mindenki másképp képzeli el, hogyan jut el idáig a magyar társadalom.
 

Nézzük is röviden, mert azért meg akarjuk kímélni önöket attól a két órától, amelyet simán kitöltöttek a meghívott politikusok:

  • Bárándy Gergely (MSZP): A szocialisták az elveket tartják a legfontosabbnak, ki hitte volna, és a toleranciára szeretnék felhívni az emberek figyelmét. Bárándy szerint két lépcsőben juthatunk el a melegházasságig, hiszen elsőként „toleráns társadalmat” kell kialakítani, amelyben „evidencia”, hogy akár azonos neműek is házasságot kötnek. Az MSZP-s politikus szerint viszont hiba lenne ezzel most „provokálni” az embereket. Emellett a 2009-től létező, MSZP-SZDSZ kormány alatt elfogadott regisztrált élettársi kapcsolat szerinte a legjelentősebb mérföldköve maradt az ügynek.
  • Schiffer András (LMP): Habár Schiffer minden megszólalásánál egy jobboldali politikust hiányolt a vitáról, azért sikerült kihámozni, hogy az LMP társelnökének a melegházasság ellen ugyan nincs kifogása, de szerinte tiszteletben kell tartani azoknak a véleményét is, akik jelenleg nem tudják elfogadni az azonos neműek házasságát.

 

  • Bősz Anett (Liberálisok): Aki nem képes elfogadni a melegházasságot, az nem is liberális, így egy liberális párt számára nem kérdés, hogy támogatja. Valamiért kitért arra is, hogy a kormány nem tartja tiszteletben, hogy mindenki különböző, de egyenlő, és már a magánnyugdíjpénztárak államosításánál is emberi sorsok ezreinek alakulását hagyták figyelmen kívül.
  • Sebián-Petrovszki László (DK): A DK identitásába nem fér bele, hogy valaki ne teljes egyenjogúságban gondolkodjon. Teljes jogegyenlőséget szeretne a párt, és kitért arra, hogy a pártból azonnal kizárják azt, aki nem képes ezt elfogadni. Erre remek példát láttunk éppen a legutóbbi hétvégén.
  • Tordai Bence (PM): Talán a PM képviselte ezen a vitán a melegjogok kiterjesztését támogató legradikálisabb álláspontot. Tordai szerint ugyanis minden szinten jogegyenlőséget kell adni a melegeknek, a házasságot, az azonos neműek gyerekvállalását is mielőbb lehetővé tenné. Megjegyezte, hogy a házasság amúgy „visszataszító intézmény”, amely szerinte a Fidesz miatt vált ilyenné, és ő ezért össze sem házasodik a párjával, akivel 16 éve élnek együtt.
  • Szigetvári Viktor (Együtt): Az Együtt is egyenlőséget szeretne, a melegházasság mellett ide tartozik a meleg párok örökbefogadási joga, valamint a leszbikus párok mesterséges megtermékenyítésének lehetősége. Szigetvári Viktor pártelnök szerint aggodalomra ad okot, hogy a kérdésben nem csak a melegekről van szó, hanem minden magyarországi kisebbség hátrányos helyzetéről. Ezek a problémák elmondása szerint újból és újból előjönnek, mint

a gumi nélküli szex ismételt elnépszerűsödése.

Meg lehet győzni a kormánypártokat a melegházasságról?

Nem. Erre a válaszra jutott a hat politikus, amikor arról kérdezték őket, látnak-e bárminemű esélyt a melegházasság bevetésére. Az MSZP szerint lehetetlen a Fidesz-elnyomásban a kétharmad (akár csak egy szavazásban történő) megdöntése. Így hát nem lesz alaptörvény-módosítás, ebből következik, hogy a közeljövőben legális melegházasság sem.

A baloldali politikusok hozzátették, hogy a Fidesz túlságosan is agresszívan próbálja befolyásolni a véleményünket, a kormánypárt eszköze a társadalmi csoportok egymás ellen fordítása. Hasonlóan tettek a bevándorlók ügyében a gyűlöletkampánnyal – Szigetvári Viktor attól fél, hogy ez a melegek esetében is opció marad a Fidesz számára.

A nagy egyetértés ellenére azért volt pár vita, hiszen – mint az előzőekben láthattuk – a politikusok másként terjesztenék ki a melegjogokat. Schiffer András és Bősz Anett véleménye például egymásnak teljesen ellentmond.

Bősz szerint a társadalmi helyzetből jön létre egy törvény, és sosem fordítva. Schiffer ezt nem így gondolja: emiatt ellentét (már ha a közös egyetértésben beszélhetünk egyáltalán ilyenről) alakult ki közte és Tordai Bence közt is, előbbi nem a társadalom nevelését, hanem a jogeszközök alakítását tartja fontos feladatnak. Ezt támadta Tordai, aki szerint a társadalmi nevelés elengedhetetlen része a világunknak.

Helyes volt Ungár buzizása?

A végén váratlan kérdést is kaptak a politikusok, méghozzá arról, vajon Ungár Klára helyesen tette-e, amikor a Facebook-oldalán pár hete nyilvánosan buzizott le két fideszes politikust.

  • Tordai Bence: ilyet nem lehet csinálni, pláne, hogy ő nem is tudja, hogy Szájer József vagy Kocsis Máté hogy áll a kérdéssel.
  • Schiffer András: „Ízléstelen, gyalázatos, alávaló, illeberális” lépés Ungár Klárától.
  • Bősz Anett: Nem ért vele egyet, ugyanis egy liberális senkit nem kényszeríthet coming out-ra.
  • Sebián-Petrovszki László: „Nagy szeretettel figyelem a coming out-okat Amerikában és szerte a világban”, de nem mondta ki egyértelműen, hogy Ungár húzása idetartozik-e.