Kiszáll a netadós tüntetések fő szervezője is

2015.07.08. 14:43

Épp a héten írtunk arról, hogy az Orbán-ellenes civilek népszavazási kezdeményezése új szakaszba érkezik. Négy kérdésben jövő héten megindul az aláírásgyűjtés, és vasárnapi boltbezárásról szóló kérdést is elképzelhető, hogy napirendre tűzi a Nemzeti Választási Bizottság.

A civilek június elején egyesületbe is tömörültek, hogy szervezett formában irányítsák az aláírásgyűjtést. Az Új Magyar Köztársaság alapítói között pedig ott voltak a március 15-i kormányellenes tüntetés fő szervezői, a népszavazások kezdeményezői: Gulyás Balázs (Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport), Vajda Zoltán (60 ezren a Magánnyugdíjunkért Facebook-csoport) és Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

Gulyás Balázs azonban, aki a tavaly őszi netadós tüntetések fő szervezőjeként vált ismertté (róla írt protrénkat itt találja), egy hónapja úgy döntött, kiszáll - értesült az Index. Nem lesz az egyesület tagja, az aláírásgyűjtési kampányban sem vesz részt, az általa benyújtott népszavazási kérdéseket is átadta társainak.

Gulyás ezt megerősítette Indexnek, és távozását azzal indokolta

stratégiai nézetkülönbség volt,

de ennek részletezését határozottan elutasította, nem akart belső ügyekről beszélni.

Gulyás azt mondta, hogy a továbbiakban a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoportra és a tanulmányaira koncentrál, befejezi a szakdolgozatát. A korábbi szervező munkáját nem bánta meg, hiszen mint mondta, "a netadós tüntetésekkel sikerült ősszel teljes meghátrálásra kényszeríteni Orbán Viktort".

Gulyás Balázs nem az első kormányellenes tüntető, aki abbahagyja, korábban Várady Zsolt, a tavalyi netadós tüntetések másik vezéralakja szállt ki a szervezésből. Akkor ő azzal indokolta a távozását a MostMi nevű csapatból (ez egy másik szervezet, amihez Gulyásnak nem volt köze), hogy "bár célunk ugyanaz és rengeteg ponton jól tudunk együttműködni, a konkrét megvalósítás tempójában és mikéntjében sokszor nem értünk egyet".