Gerzson
-3 °C
3 °C

A Police.hu beszólt a Hvg.hu-nak

D KZG20150623001
2015.07.08. 06:56

„Hvg.hu, a kisokos” címmel írt cikkben reagált a Polcie.hu a Hvg.hu kedden megjelent cikkére, amely szerint a rendőrök írásos útmutatást kaptak arra, hogy „minden menekültnek látszó embert igazoltassanak, és akivel szemben lehet, kezdeményezzenek szabálysértési feljelentést”.

A Hvg.hu „Kisokossal a kezükben szállnak rá a rendőrök a menekültekre” című cikk forrásai szerint a cél ezzel az, hogy a szabálysértési feljelentés nyomán a migránsok könnyebben kiutasíthatók legyenek. A rendőrök számára a kisokost még márciusban osztották ki. A Hvg. hu úgy tudja, a rendőröket feletteseik célzottan küldik rá a menekültekre, hogy találjanak okot a szabálysértési eljárásra.

„Ahhoz pedig, hogy valakivel szemben tiltott határátlépés, úti okmánnyal kapcsolatos visszaélés miatt indulhasson szabálysértési eljárás, annyi is elegendő, ha valakinél olyan célállomásra szóló vonatjegyet találnak, ahová az illetőnek nem szabadna utazni, mert nincs meg hozzá a beutazásról szóló engedélye.”

Nincs kisokos, de van útmutató

A Police.hu szerint „a cikk a valóságot torzítva, az olvasók megtévesztésére alkalmas módon tünteti fel a rendőrök illegális bevándorlókkal szemben végzett – törvényben előírt – feladatait.”

A kisokos a rendőrportál szerint „nem is létezik, így rosszindulatú és téves az a következtetzés”, hogy a rendőröket feletteseik utasították arra, hogy lehetőleg minél több migránssal szemben kezdeményezzenek szabálysértési eljárást.

Ugyanakkor a Police.hu mégis elismeri, hogy van útmutató a rendőrök számára kiadva „annak érdekében, hogy a jogalkalmazás egységes legyen, amikor harmadik országbeli – nem uniós – állampolgárokkal szemben intézkednek”

A portál szerint „azonban egy, a rendőri intézkedéseket segítő belső szakmai módszertani útmutatót, annak tartalmát szándékosan torzítva az olvasók megtévesztésére alkalmas módon közölni nem más, mint a rendőrség törvényes működésébe vetett közbizalom gyengítését célzó hangulatkeltés.”

Ennek ellenére a cikk nem ír helyreigazítási kérelemről, csupán a Hvg.hu cikkszerzőjének orrára koppint, mondván, „a rendőrség a hatályos jogszabályoknak megfelelően végzi törvényben rögzített feladatait. Ezen nem változtat egy újságíró által vizionált „kisokos” sem.”