Megszűntek az NGM-hez átkerült szakiskolák vezetői megbízásai

2015.07.08. 17:01 Módosítva: 2015.07.08. 20:44
Megszűntek a Kliktől az NGM fenntartásába átkerült szakiskolák vezetőinek megbízatásai, erősítette meg a minisztérium az Indexnek szerdán. Ez több száz igazgatót és helyettest érint: ők most átmenetileg legfeljebb egyéves hosszabbítást kaphatnak, és közben újra megpályáztatják az összes posztot, függetlenül attól, hogy a régi vezető eddig mennyit töltött ki az 5 évre szóló kinevezéséből. A szakképzési szakszervezetnek az elnök szerint nem szóltak, hogy ez készül. A minisztérium azt állítja: egyeztettek.

Július elsejétől több száz szakképző iskola került át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába, ezek az oktatási intézmények 44 szakképzési centrumba szerveződtek. A minisztérium múlt heti közleménye szerint mindez azért jó, mert szerintük így majd hatékonyabban, összehangoltabban tud működni a szakképzési intézményrendszer, szorosabb lesz az iskolák közti kapcsolat, és gyorsabban, rugalmasabban lehet reagálni a gazdasági igények változására.

Arról nem volt szó a közleményben, hogy az átállás a mostani iskolaigazgatók és helyetteseik posztjába kerülne, pedig úgy néz ki, most ez történik.

Bár pár napja terjedtek már erről szóló hírek az érintettek között, hivatalos, írásos tájékoztatást – úgy tudjuk - nem kaptak. Sőt, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) elnöke, Tóth József elmondása szerint szerda délelőtt még megnyugodva távozott egy, az átállással kapcsolatban tartott szakértői értekezletről, mert ott, miután a vezetők aggodalmára hivatkozva felvetette a témát, azt mondta neki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal illetékese, hogy az intézményvezetők maradhatnak a helyükön az ötévre szóló kinevezéseik lejártáig.

Az Index kérdésére az NGM sajtótitkársága ehhez képest szerda délután megerősítette: az NGM fenntartásába átkerülő intézmények vezetőinek korábbi megbízatása valóban megszűnt.

Nem felmondás, hanem a szakképzési intézménystruktúra átalakulása miatt, tették hozzá.

Most egy egy éves átmeneti időszak kezdődik. A minisztérium tájékoztatása szerint „az átkerült intézmények zavartalan működésének biztosítása érdekében” a szakképzési centrumokba beolvadt tagintézmények igazgatói legfeljebb a 2015/2016-os tanév végéig pályázati kiírás nélkül vezetői megbízást kaphatnak. Ezalatt az időszak alatt lesz új pályáztatás, és ekkor fogják kinevezni majd a nyerteseket 5 éves időtartamra, közölte az NGM.

Az Indexnek egy budapesti szakközépiskola igazgatója arról írt levelet: törvénysértőnek érzi, hogy miközben a kapott tájékoztató szerint jogutódlásról van szó, a megkötött szerződéseket idő előtt felbontják. Szerinte

ez sem más, mint egy jó kis hatalmi játék: lebegtetjük az állást, a megélhetést, tessék igába hajtani a fejet, így lehet igazi alattvalókat gyártani.

Sok vezető csak nemrég, akár az átalakulás évében kapta meg a kinevezését, vagyis épphogy csak elkezdte az 5 évre szóló megbízatása kitöltését. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Mendrey László, aki maga is csak egy szakközépiskolában dolgozó pedagógustól hallott egyelőre a vezetői megbízatások megszűnéséről, azt mondta az Indexnek: ami történik, nem túlságosan etikus ugyan, de nem jogszerűtlen.

Szerinte fontos ugyanakkor, hogy az állásban maradó volt vezetőknek kötelezően ki kell majd fizetni a vezetői pótlékokat egészen addig, amíg a kinevezésük eredetileg szólt volna, vagyis ha valaki mondjuk tavaly lett igazgató, akkor 2019-ig. Ez a pótlékokkal kapcsolatos főszabály érvényes az MKSZSZ elnöke szerint is.

Tóth József szerint egyébként a szakképzési törvény szövegéből egyáltalán nem következik az, amit az NGM közölt a megbízások megszűnéséről. „A szakképzési centrumban tagintézmény-vezetői megbízást az kaphat, aki a tagintézmény által ellátott feladatoknak megfelelő típusú önálló köznevelési intézmény, többcélú intézmény intézményvezetői megbízásához előírt feltételeknek megfelel. A szakképzési centrum tagintézmény-vezetőjét a munkáltató az oktatásért felelős miniszter egyetértésével bízza meg” - idézte a törvényt. Tóth értelmezése szerint ez a rész azokról szól csak, akiknek lejár a mandátuma, nem jelenti azt, hogy automatikusan újra kellene pályáztatni minden egyes vezetői posztra.

A szakszervezeti vezető nehezményezte, hogy „információhiány vette körül az átállást”.

Itt egy nagy munkavállalói csoportnak a sorsát érintő kérdésről van szó, amiben ki kellett volna kérni az érdekképviselet véleményét

- mondta az Indexnek Tóth József, hozzátéve, hogy küzdeni fognak a megbízatások megszűnése ellen.

A minisztérium cikkünk megjelenése után azt írta, nem igaz, hogy ne egyeztettek volna az érdekképviseleti vezetőkkel:  „A tagintézmény-vezetők vezetői megbízatásának 1 év határozott időtartamra történő kiadásáról vagy meghosszabbításáról a Pedagógusok Szakszervezetével (továbbiakban: PSZ), Galló Istvánné elnök asszonnyal két alkalommal is egyeztetetést folytattunk. A Tóth József úr által vezetett szakszervezettel (MKSZSZ), valamint a PSZ-szel a mai napon is volt részletes és tartalmas egyeztetés a szakképzési centrumok belső szervezetének, működésének (SZMSZ) és a munkáltatói jogok gyakorlásának rendjéről. Mindkét szakszervezet szakértői szinten közreműködik e dokumentumok kialakításában, amelyet az erre létrehozott munkacsoport véglegez az NSZFH-ban.”