Az egyetemisták 37%-a végleg elhagyná az országot

D MTI20120223746
2015.07.09. 06:10 Módosítva: 2015.07.09. 07:30

Átlagosan havi ötvenezer forintból élnek a magyar egyetemisták és főiskolások, akik a szűkös anyagi lehetőségeik ellenére is pozitívan látják a jövőjüket, elhelyezkedési esélyüket - írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában az Aktív Fiatalok Kutatócsoport felmérésére hivatkozva.

A megkérdezettek hatvan százaléka mondta, hogy a pénze okos beosztásával jól kijön, egynegyedük azt állította, hogy anyagi gondok nélkül él. 

A diákság legnagyobb hányada étkezésre és utazásra költi a pénzét, havi átlagban 16 és 8 ezer forintot, emellett a lakhatás jelenti a legnagyobb kiadást, átlagosan havi 26 ezer forintot költenek erre a hallgatók.

A diákok 11 százaléka tanult már külföldön, 18 százalék pedig a közeljövőben szeretne kimenni valahova a felmérés szerint. A megkérdezettek 63 százaléka szeretne rövidebb ideig, 52 százalékuk hosszabb távon külföldön munkát vállalni. A diákok 37 százaléka végleg is hajlandó lenne más országban letelepedni a kutatás szerint.

Sok ezer nyelvvizsga hiányzik

Ugyancsak a Magyar Nemzet írta, hogy hiányzó nyelvvizsga miatt a végzett hallgatók harmada-negyede nem kapja meg diplomáját, de van, ahol ez az arány meghaladja a 60 százalékot. A lap szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a diplomák öt, a Szolnoki Főiskolán több mint 60 százalékát kellett visszatartani. 

Beszámolnak a nyelvvizsgához segítő diplomamentő programról is, amelyen csaknem kilencezer fiatal vesz részt, és az eddig vizsgázók kilencven százalékban sikerrel jártak.

A Népszava arra hívja fel a figyelmet, hogy több százezer forintot is visszakérhet az állam azoktól a hallgatóktól, akik 2012 őszén kezdték meg tanulmányaikat és nem szerezték meg diplomájukat a képzési idő másfélszerese - két éves képzés esetén három év - alatt. Lehetőség van kitolni az augusztus 31-én lejáró határidőt, valamint mentességet kérni a visszafizetés alól.  • Hírek
  • Csok