Lázár: Több milliárd forint kárt okozott a vihar

2015.07.09. 19:39 Módosítva: 2015.07.09. 21:13

Több milliárd forint lehet a szerdai vihar okozta károk mértéke - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten csütörtökön. Lázár János elmondta: a kármentesítéshez szükséges esetleges kormányzati segítség ügyében egyeztetni fog a kormányhivatal-vezetőkkel.

A tűzoltókat annyi esethez hívták, mint egyébként másfél hónap alatt.

800-1000 köbméternyi fa dőlhetett ki a fővárosban

A becslések szerint 800-1000 köbméternyi fa dőlhetett ki a fővárosban és körülbelül 200 köbméternyi ág szakadhatott le a szerdai vihar miatt - mondta Szabó József, a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1-en.

A kidőlt fák egy része teljesen egészséges volt; a vihar erejét jelzi, hogy 80-100 centiméter átmérőjű fákat is tövestül csavart ki a földből, helyenként a járdát is felszakítva.

A Népliget már hivatalosan is katasztrófasújtotta terület

Több közparkot is részlegesen vagy teljesen lezártak; a Népligetet például katasztrófasújtotta területté nyilvánították.

A helyreállítás akár heteket vagy hónapokat is igénybe vehet, és a munkálatok több tízmillió forintot emészthetnek fel.

A Főkert válságstábot hozott létre a szerdai vihar miatt a budapesti közparkokban keletkezett károk mihamarabbi felszámolására.

Budapesten sok fa kidőlt, kettészakadt, sok ágat szakított le a szélvihar. A Főkert munkatársai több mint 4 millió négyzetméter zöldfelület, csaknem 97 ezer parki fa és több mint 26 ezer fasori fa átvizsgálását kezdték meg csütörtökön. A kidőlt fákat és a leszakadt ágakat folyamatosan szállítják el.