Varga belengette, hogy Vida Ildikónak repülnie kell

2015.07.09. 06:53

A Figyelő mai számban van egy interjú Varga Mihály pénzügyminiszterrel, íme az érdekesebb részek.

Beszélt a görögökről

Varga a (nemrég lemondott) görög pénzügyminiszterről, Janisz Varufakiszról is elmondta a véleményét. Szerinte görög kollégájának pókerarca van, és érdemes lett volna a tárgyalások alatt szövetségeseket találnia, de ez nem sikerült neki.

Varga szerint az esetleges görög csőd annyira nem érintené Magyarországot, „amitől tartani lehet, az egy olyan árfolyam-, vagy az állampapírpiacon egy olyan kötvényhozam-vállalkozás, amelyet nehezebb kivédeni". Igaz, a csőd euróövezetre gyakorolt hatásai áttételesen szerinte Magyarországon is lecsapódhatnak.

Az indiaiakról 

Az interjúból kiderül, hogy az indiai Tata még nem döntött arról, hogy Magyarországon létesít-e új gyárat, esetleg Szlovákiában vagy Lengyelországban. 

Szegény Vida Ildikóról, aki már nem lesz szörfbajnok Hawaiin

Na és mit ír a HVG?

Például azt, hogy a Buda-Cash károsultjai mindenképpen szopnak, na jó, nem pontosan így fogalmazott a hetilap, de a lényeg ez. A károsultak átverésnek érzik, hogy a zárolt 70 milliárd fedezheti a követeléseiket, ráadásul voltak olyan egykori cégvezérek, akiknek a vagyát nem zárolták. Ráadásul a lap szerint a devizában jól vagy rosszul spekuláló ügyfeleket a felügyeleti biztos összemosta.

A hetilap a külföldi nyaralásokról is írt, eszerint aki kockázat és rizikósabb országokba utazik, az potom pénzért már luxuskörülmények között nyaralhat.

Az interjú legérdekesebb része az, hogy Varga belengeti a NAV-elnök, az Egyesült Államokból kitiltott Vida Ildikó menesztését:

A NAV komoly munkát végzett, de lehet érzékelni, hogy a kitiltási ügy hatására a közbizalom sérült az adóhatósággal szemben, és ez mindenképpen lépéseket tesz szükségessé.

Ugyan nem ő, hanem Orbán Viktor rúghatja csak ki Vidát, de Varga szerint kellenek személyi változások, mert „a kitiltási ügy kezelése gyengítette a NAV mostani vezetését". A riporter rákérdezett, hogy akkor Vidának meg vannak-e számlálva a napjai, mire Varga kitérő választ adott: a NAV elnöke szerinte „addig látja el a feladatát, amíg a kinevező és a kinevezett kölcsönös bizalma megvan."

Mindez azért is vicces, mert ugyanebben az interjúban Varga azt is mondja, hogy – idézem –

A kitiltási ügynek semmi alapja nem volt (...)

És a bankokról

 Varga azt tartaná jó döntésnek, ha magyar kezekbe kerülne majd a Budapest Bank és az MKB is.