Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Menekültek ellen és mellett tüntettek a Keletinél

2015.07.10. 19:05 Módosítva: 2015-07-10 20:03:13

Körülbelül 200 ember gyűlt össze a Keleti pályaudvar előtt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által meghirdetett menekültellenes demonstráción este hat órakor. Több szervező is felszólalt, köztük Zagyva György Gyula egykori jobbikos országgyűlési képviselő, aki arról beszélt, hogy ezzel a demonstrációval azt üzenik, hogy vannak még igazi magyar emberek, akik nem akarják, hogy az unokáik Afrikában éljenek, Magyarország legyen a magyaroké.

Tőlük 50 méterre, a tér másik végén összegyűlt 40-50 ellendemonstráló, akik gyűlöletet és kirekesztést elítélő táblákat tartottak.

A két társaságot rendőrkordon választotta el egymástól, és a migránsokkal szolidaritást vállaló tüntetők hamarabb elmentek, mint ahogy a menekültellenes tüntetés véget ért volna, ezért nem is lehetett volna semmilyen atrocitás a két csoport között.

Zagyva György Gyula arról beszélt, hogy mostantól folyamatosan tömegtüntetéseket fognak tartani, ha kell, minden nap, mert nem hagyhatják, hogy afrikai menekülthordák lepjék el Magyarországot. Azt is mondták, hogy elmennek az összes menekülttáborhoz és a határra is, hogy ott mutassák be, hogy ide nem érdemes bejönni.

Ahogy azt reggel írtuk, a 2015-ös Magyarország összesűrűsödött egy pillanatra ma a Keleti pályaudvarnál Budapesten. Ugyanarra az időpontra, és helyszínre két demonstrációt is meghirdettek. Az egyiket a menekültek mellett, a másikat ellenük.

Az egyiket a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom budapesti szervezete szervezi Itt az idő! Védjük meg magunkat! Magyarország nem menekülttábor! címmel. A rendezvényről a leírásban kiderül „Tagszervezetünk minden olyan embert hív a Keleti pályaudvarhoz, akik szerint Magyarország egyetlen településén sincs helye tomboló migránsok hordáinak".

A másikat a Társadalmi Emlékezet, Elfogadás és Aktivitás nevű Facebook-csoport hirdette meg ugyanoda. Tüntetésük célját úgy fogalmazták meg: „Békés szolidaritási tüntetés a migránsok mellett, kiállás a neonáci HVIM által szervezett uszítás ellen. Szeretnénk felhívni a figyelmet a menekülteket segítő, interneten szerveződő civilekre, a szolidaritás jelenlétére".