431 millióért kaptak új autókat állami vezetők

2015.07.11. 09:30

A kormány összesen 42 kocsit szerzett be még májusban: 26 Superbet, 8 Octaviát – ezt helyettes államtitkárok kapták – és 8 VW Multivant összesen 431 millió forintért a Porsche Hungariától, írta a Blikk.

A lapnak egy érintett államtitkár mesélt a autóbeszerzésről és az új autójáról:

nincs bőrülés, ellentétben az előző autókkal, de van navigációs rendszer és hátsó légzsák, amely az általában hátul utazó állami vezetőknél fontos lehet.

Az állami vezető szerint több államtitkári kocsit széthajtottak az elmúlt években: az övé például 250 ezer kilométert futott, de van olyan, amelyik 300 ezret.

Az autóbeszerzés feltehetően még az előtt történt, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pár hete leállított egy nagyszabású kormányzati autóbeszerzést. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) akkor elállt egy 6 milliárd forintos tervezett járművásárlástól.  Májusban azonban, úgy tűnik, még sikerült bevásárolni.

A KEF azzal indokolta a Blikknek a beszerzést, hogy a gépjárműflottából a legrégebbi több mint száz autónak tíz év az átlagéletkora, és átlag közel 300 ezer kilométert futott.  "A 2011-ben beszerzett Superbek közül főszabály szerint azokat a járműveket cseréltük le, amelyek futásteljesítménye éves átlagban meghaladta az 50 ezer kilométert" – válaszolta a KEF. Ezeket az autókat a helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok kapják, akiknek tíz évnél is idősebb és 300 ezer kilométernél is többet futó járműveit váltják az államtitkárok levetett kocsijaival.