Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Tisztasági csomagot osztogatna a menekülteknek az MSZP

2015.07.12. 14:03

Az MSZP arra kéri Tarlós István főpolgármestert, hogy a "kormány gyűlöletkampányával" ellentétben vállaljon szolidaritást a menekültekkel, és

minden Budapestre érkezőt tisztasági csomaggal segítsen

- jelentette be Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke vasárnap, számolt be az MTI.

Szerinte a főváros is jobban járna, ha az életüket mentő, sokszor családosan, kisgyermekekkel érkező menekülteknek nem embertelen körülmények között kellene eltölteniük néhány napot a városban.

Az MSZP ezért azt is kéri a városvezetéstől, hogy

nyissa ki az összes közterületi illemhelyet,

továbbá vegye fel a kapcsolatot a menekülteket segítő civil szervezetekkel, akiknek az adománygyűjtését üres raktárhelyiségekkel is segítse.

Kunhalmi Ágnes szerint a kormány "undorító plakátkampányra" és kerítésépítésre fordítja azokat a forrásokat, amelyeket a menekültek támogatására kap az Európai Uniótól.

Egy szombaton nyilvánosságra hozott felmérésre utalva Kunhalmi azt mondta, a magyarok majdnem 70 százaléka ettől függetlenül elutasítja a magyar-szerb határra tervezett "új vasfüggönyt", hiszen tudják, hogy az nem oldja meg a problémát, sőt rossz üzenetet közvetít a világba Magyarországról.

Kunhalmi egy kérdésre azt mondta, a menekülthelyzetre nincs nemzetállami megoldás, azt európai szinten kell rendezni. A  kormány ráadásul nem is a gondokat kívánja felszámolni a kerítésépítéssel, hanem az ország valós problémáiról, rossz kormányzásáról akarja elterelni a figyelmet - mondta Kunhalmi Ágnes, aki szerint a kormánynak olyan ésszerű intézkedésekre kellene költenie, mint a határőrizet megerősítése, a menedékkérelmi eljárások felgyorsítása, valamint az emberséges fogadó környezet megteremtése.

"A szélsőjobboldali kormány ezen a téren megbukott" - zárta tájékoztatóját a szocialista képviselő.