Megkezdődött a kerítés építése a déli határnál

2015.07.13. 11:58 Módosítva: 2015.07.13. 12:37

A Délmagyar.hu információ szerint 175 méter hosszú próbakerítést épít a Magyar Honvédség Mórahalomnál. Azt írják, hogy a katonákat Szentesről és Hódmezővásárhelyről vezényelték a helyszínre, és egész héten ott lesznek.

Időközben a Belügyminisztérium is kiadott egy közleményt: elkezdődtek a munkálatok a határőrizeti célú ideiglenes kerítés mintaszakaszának megépítésére Mórahalom külterületén, írják.

Ásotthalom alpolgármestere, Fackelmann István korábban arról beszélt, hogy szerinte a honvédség bevetését is érdemes lenne megfontolni a határnál, mivel a tervezett kerítés hírére megsokszorozódtak az illegális határátlépők száma, és ezt a megerősített rendőri készültség sem tudja kezelni. A mai kerítésépítős hírt mind Ásotthalom, mind Mórahalom polgármestere üdvözölte.

A Belügyminisztérium azt írja:

„A Magyar Honvédség 2015. július 13-án reggel 8 órakor a kijelölt határterületen rendőri biztosítás mellett megkezdte a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építéséhez szükséges előkészítő munkálatokat Mórahalom külterületén... a katonák a technikai eszközöket nyolc járművel a hódmezővásárhelyi laktanyából szállították a helyszínre. A helyszínbejárás után a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építésének megkezdéséhez szükséges terepmunkálatokat – fakivágás, aljnövényzet irtás, talajmunkák, útépítés – végeznek. Ehhez egy lánctalpas buldózert és egy univerzális földmunkagépet használnak... a munkálatok jelenlegi szakaszában egy 150 méter hosszúságú mintaszakasz megépítését a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium illetékes szervei együttesen végzik".

Kérdéseinket elküldtük a Magyar Honvédségnek is, a beérkező válaszokat közzétesszük.

Szijjártó Péter június 17-én jelentette be, hogy a kormány utasítást adott a belügyminiszternek a teljes magyar–szerb határ lezárásának előkészítésére. A 175 kilométeres határszakaszt 4 méter magas kerítéssel zárják le. A külügyminiszter egy héttel később azt is hozzátette, hogy nem csak a szerb–magyar határon épülhet kerítés, minden olyan határszakaszon, ahol nincs más mód az illegális bevándorlók megállítására, ezt az eszközt fogja alkalmazni a kormány.

Július 6-án megszavazták a parlamentben Pintér Sándor javaslatát a magyar–szerb kerítés jogi alapjának megteremtéséről, a szerb határ menti ingatlantulajdonosok kártalanításáról, a menekültügyi eljárások felgyorsításáról és a menedékkérők közmunkára fogásáról.  • Tippek
  • Bankszámla