Hermina
15 °C
27 °C

Ellenkerítést állítottak, és tüntetnek a Bazilikánál

2015.07.14. 18:54
Több százan demonstrálnak a Belvárosban a déli határon épülő kerítés ellen. A résztvevők a Parlament előtt szimbolikus kerítésdöntögetésbe kezdenek.

Az Index tudósítója szerint kisebb, félezer fős tömeg gyűlt össze kedden délután a Bazilikánál, hogy a hétfőn megkezdett határkerítés ellen tüntessenek.

A demonstrációt a MigSzol (Migráns Szolidaritás) Facebook-csoport szervezt hirdette meg, de több civilszervezet is csatlakozott a szervezőkhöz. Az esemény oldalán azt írták, a kerítésre szánt pénz annyi, mint amennyit Magyarország 11 év alatt költene a menekültekre. A kormány pedig ahelyett, hogy falakat emelne minden területen, jobban tenné, ha inkább iskolákat, és kórházakat építene.

A résztvevők többek között Jézus is migráns volt feliratú táblákkal támogatják a kormányzat menekült politikáját kritizáló felszólalásokat. A demonstráció kora este a Kossuth téren folytatódott, ahol egy előre felállított kerítést döntettek le, szaggattak darabokra.

A MigSzol képviselője a Kossuth téren arra hívta fel a jelenlévők és a kormány figyelmét, hogy azokat az emereket, akik euró tízezreket szánnak arra, hogy egy jobb élet reményében meneküljenek, egy három méteres kerítés nem fogja megállítani. Tudja ezt a kormány is, így egyértelmű, hogy az építés nem is a menekültek ellen épül, hanem a választóknak szól.

A Szegedi Egyetem rektora infrastrukturális segítséget ajánlott fel a MigSzolgnak, hogy az önkénteseik többet tudjanak foglalkozni a menekültekkel. Később a szegedi önkormányzat egy faházat ajánlott, hogy ott állandó jelleggel végezhetik feladataikat, miután a vasútállomásról kitiltották őket.

Hétfőn a Magyar Honvédség megkezdte a tervezett kerítés megépítését: első körben Mórahalom közelében, egy 150 méter hosszú mintaszakasz készül el, várhatóan a héten.

Szijjártó Péter június 17-én jelentette be, hogy a kormány utasítást adott a belügyminiszternek a teljes magyar–szerb határ lezárásának előkészítésére. A 175 kilométeres határszakaszt 4 méter magas kerítéssel zárják le. A külügyminiszter egy héttel később azt is hozzátette, hogy nem csak a szerb–magyar határon épülhet kerítés, minden olyan határszakaszon, ahol nincs más mód az illegális bevándorlók megállítására, ezt az eszközt fogja alkalmazni a kormány.

Július 6-án megszavazták a parlamentben Pintér Sándor javaslatát a magyar–szerb kerítés jogi alapjának megteremtéséről, a szerb határ menti ingatlantulajdonosok kártalanításáról, a menekültügyi eljárások felgyorsításáról és a menedékkérők közmunkára fogásáról.