Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

November 30-ra állni fog a 175 kilométeres kerítés

2015.07.14. 08:54 Módosítva: 2015-07-14 14:25:20
A mintakerítés még a héten elkészül, a teljes 175 kilométert november 30-ig építik meg - mondta Nagy László, az alapanyagokat előkészítő BV Holding Kft. ügyvezető igazgatója kedden a mintakerítésnél tartott sajtótájékoztatóján.

Most a különféle technológiákat kipróbálva azt vizsgálják, hogy melyik megépítése lesz a legalkalmasabb a teljes, 175 kilométeres szakaszon, mondta Nagy az MTI szerint.

Háromméteres lesz, de három verziót próbálnak ki

Az alapanyagokat a BV, a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok vállalatcsoportja állítja elő, az építést a honvédség végzi. Jelenleg a büntetés-végrehajtás a dunaújvárosi Acélszerkezet Kft. segítségével készíti elő a szükséges alapanyagokat, melyeket kedden leszállítottak a mintakerítés építésének helyszínére. Innentől kezdve a honvédség veszi át a munkát, tette hozzá Nagy.

A kerítés három méter magas lesz, felül és alul is pengés drót (NATO-drót) fut majd – sorolta az ügyvezető. Péntekig három verziót építenek ki 150 méteren. Az első 25 méteren fa oszlopok lesznek majd, és erre kerül a kerítés. Aztán 125 méteren fém oszlopos technológiát alkalmaznak, mely egy részén betonalap készül. Másik részén az oszlopokat cölöpverővel helyezik el. Az oszlopokat 2,5 méterenként telepítik, a határvonaltól 2,5 és 10 méter közötti sávban.

A Népszabadság írta meg már kedd reggel, hogy a büntetés-végrehajtás által felügyeltek fonják majd a kerítést, és készítik rá a NATO-drótot, de a lap szerint a 6,5 milliárdos költség csak az anyagárat és annak járulékos kiadásait fedezi.

 „A hivatalosan publikált 6,5 milliárdos költség információnk szerint csak az anyagárat és az ahhoz kapcsolódó járulékos kiadásokat fedezi, tehát a kivitelezési költségeket nem” – írták. Bár a katonák akkor is kapnak fizetést, ha nem csinálnak semmit, így az ő munkabérük nem jelent többletköltséget.

Kivételes eljárásban tárgyalták, hétfőn kezdték építeni

Hétfő reggel elkezdték építeni a kerítést a szerb határon, Mórahalom külterületén. A 175 méter hosszú próbakerítést a Magyar Honvédség építi. A katonákat Szentesről és Hódmezővásárhelyről vezényelték a helyszínre, és egész héten ott lesznek. A Belügyminisztérium is kiadott egy közleményt: eszerint „a helyszínbejárás után a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építésének megkezdéséhez szükséges terepmunkálatokat – fakivágás, aljnövényzet irtás, talajmunkák, útépítés – végeznek, ehhez egy lánctalpas buldózert és egy univerzális földmunkagépet használnak” – írták. A Népszabadság úgy tudja: a település polgármestere is a térségben dolgozó gazdáktól értesült a katonai járművek megjelenéséről. 

Július 6-án megszavazták a parlamentben Pintér Sándor javaslatát a magyar–szerb kerítés jogi alapjának megteremtéséről, a szerb határ menti ingatlantulajdonosok kártalanításáról, a menekültügyi eljárások felgyorsításáról és a menedékkérők közmunkára fogásáról.

Igennel csak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői szavaztak. Nemmel szavazott szavazott egy kormánypárti politikus, a fideszes Kovács Zoltán. A törvénymódosítást a belügyminiszter egy héttel korábban nyújtotta be, kivételes eljárásban tárgyalták.

MigSzol Csoport kedden hat órakor Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! címmel hirdetett tüntetést a fal építése ellen. A demonstrációhoz csatlakozott többek között az Amnesty Internatinal, a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a Menedék Egyesület, a Krétakör Alapítvány, a Humán Platform és a Budapest Pride is. A kerítésről szóló összes anyagunkat itt olvashatja el, a menekültkérdés globális összefüggéseit összegző cikkünkben foglaltuk átlátható chartokba.