November 30-ra állni fog a 175 kilométeres kerítés

2015.07.14. 08:54 Módosítva: 2015.07.14. 14:25
A mintakerítés még a héten elkészül, a teljes 175 kilométert november 30-ig építik meg - mondta Nagy László, az alapanyagokat előkészítő BV Holding Kft. ügyvezető igazgatója kedden a mintakerítésnél tartott sajtótájékoztatóján.

Most a különféle technológiákat kipróbálva azt vizsgálják, hogy melyik megépítése lesz a legalkalmasabb a teljes, 175 kilométeres szakaszon, mondta Nagy az MTI szerint.

Háromméteres lesz, de három verziót próbálnak ki

Az alapanyagokat a BV, a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok vállalatcsoportja állítja elő, az építést a honvédség végzi. Jelenleg a büntetés-végrehajtás a dunaújvárosi Acélszerkezet Kft. segítségével készíti elő a szükséges alapanyagokat, melyeket kedden leszállítottak a mintakerítés építésének helyszínére. Innentől kezdve a honvédség veszi át a munkát, tette hozzá Nagy.

A kerítés három méter magas lesz, felül és alul is pengés drót (NATO-drót) fut majd – sorolta az ügyvezető. Péntekig három verziót építenek ki 150 méteren. Az első 25 méteren fa oszlopok lesznek majd, és erre kerül a kerítés. Aztán 125 méteren fém oszlopos technológiát alkalmaznak, mely egy részén betonalap készül. Másik részén az oszlopokat cölöpverővel helyezik el. Az oszlopokat 2,5 méterenként telepítik, a határvonaltól 2,5 és 10 méter közötti sávban.

A Népszabadság írta meg már kedd reggel, hogy a büntetés-végrehajtás által felügyeltek fonják majd a kerítést, és készítik rá a NATO-drótot, de a lap szerint a 6,5 milliárdos költség csak az anyagárat és annak járulékos kiadásait fedezi.

 „A hivatalosan publikált 6,5 milliárdos költség információnk szerint csak az anyagárat és az ahhoz kapcsolódó járulékos kiadásokat fedezi, tehát a kivitelezési költségeket nem” – írták. Bár a katonák akkor is kapnak fizetést, ha nem csinálnak semmit, így az ő munkabérük nem jelent többletköltséget.

Kivételes eljárásban tárgyalták, hétfőn kezdték építeni

Hétfő reggel elkezdték építeni a kerítést a szerb határon, Mórahalom külterületén. A 175 méter hosszú próbakerítést a Magyar Honvédség építi. A katonákat Szentesről és Hódmezővásárhelyről vezényelték a helyszínre, és egész héten ott lesznek. A Belügyminisztérium is kiadott egy közleményt: eszerint „a helyszínbejárás után a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építésének megkezdéséhez szükséges terepmunkálatokat – fakivágás, aljnövényzet irtás, talajmunkák, útépítés – végeznek, ehhez egy lánctalpas buldózert és egy univerzális földmunkagépet használnak” – írták. A Népszabadság úgy tudja: a település polgármestere is a térségben dolgozó gazdáktól értesült a katonai járművek megjelenéséről. 

Július 6-án megszavazták a parlamentben Pintér Sándor javaslatát a magyar–szerb kerítés jogi alapjának megteremtéséről, a szerb határ menti ingatlantulajdonosok kártalanításáról, a menekültügyi eljárások felgyorsításáról és a menedékkérők közmunkára fogásáról.

Igennel csak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői szavaztak. Nemmel szavazott szavazott egy kormánypárti politikus, a fideszes Kovács Zoltán. A törvénymódosítást a belügyminiszter egy héttel korábban nyújtotta be, kivételes eljárásban tárgyalták.

MigSzol Csoport kedden hat órakor Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! címmel hirdetett tüntetést a fal építése ellen. A demonstrációhoz csatlakozott többek között az Amnesty Internatinal, a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a Menedék Egyesület, a Krétakör Alapítvány, a Humán Platform és a Budapest Pride is. A kerítésről szóló összes anyagunkat itt olvashatja el, a menekültkérdés globális összefüggéseit összegző cikkünkben foglaltuk átlátható chartokba.