Pingpongoznak a hivatalok a Pride-ra vitt szarral

2015.07.14. 10:28
Nem vizsgálja senki, hogy került több kiló trágya az Andrássy útra a Budapest Pride felvonulás előtt. Az Index három napja próbálja kideríteni, ki lehet a felelős azért, hogy a melegfelvonulás egy szakaszán egy nagy adag trágya bűzölgött. A hivatalok és hatóságok azonban egymásra mutogatnak.

Annyit biztosan tudunk, hogy nem arról van szó, hogy a főváros mostanra időzítette volna az Andrássy úton lévő növények trágyázását. A Főkert azt írta, hogy „társaságunk az elmúlt időszakban az Andrássy úton sem a virágágyásokban, sem pedig a meglévő pázsit, illetve cserje felületen

nem végzett sem szerves trágyával, sem pedig műtrágyával tápanyag utánpótlási munkafolyamatot."

A Főkert azt viszont nem tudta megmondani, honnan ered a „kellemetlen szaghatás”. Így mentünk tovább több irányban, megkerestük a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t (FKF), illetve a rendőrséget is.

Az FKF szintén nem tudta, hogy került oda a szar, amiről az RTLKlub Híradójának egy illetékes azt mondta, disznótrágya lehetett. Az Indexnek az FKF azt írta, hogy  vasárnap két alkalommal elvégezték az érintett területek „bő vízzel történő mosását”.

Ettől függetlenül a trágya egy része még mindig ott van, bár a szaga az arra járók szerint már messze nem olyan kellemetlen, mint szombaton, frissen. Az FKF egy fővárosi köztisztasági rendelet alapján a Főkerthez irányított minket minden további kérdésünkkel. A kör tehát itt bezárult. (Nem ez az első eset, hogy a hivataloknak meggyűlik a bajuk a szarral.)

Maradt viszont a rendőrség, amely hétfő délután azt írta, hogy nem érkezett semmilyen bejelentés vagy feljelentés a trágyával kapcsolatban. A BRFK azonban felhívta a figyelmemet, hogy 

a szabálysértés ügyében nem a rendőrség, hanem az általános szabálysértési hatóság, a Budapest Főváros Kormányhivatala VI. Kerületi Hivatala rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel.

Mentünk tehát tovább a fővárosi kormányhivatalhoz, amelytől azt szerettük volna megtudni végre, indítottak-e eljárást, vizsgálják-e, hogy került a főváros közepére a trágya. A kormányhivatal azonban annyival intézte el a dolgot, hogy 

az említett tárgyban a mai napig hivatalunkhoz nem érkezett feljelentés.

A Budapest Pride szóvivője, Milanovich Dominika azt mondta az Indexnek, hogy ők valóban nem tettek bejelentést a trágyáról. Később azonban még előfordulhat, hogy hivatalos vizsgálatot kérnek. Azt nem tudtuk meg, hogy meddig lehet bejelentést tenni, és vajon meddig őrzik meg a térfigyelő kamerák felvételeit. Ezeken nyilván jól látható, ki és mikor helyezi el a trágyát.

Addig viszont a jelek szerint nyugodtan hátradőlhet az, aki péntek éjszaka vagy szombat hajnalban gondolt egyet, és disznószarral szórta tele Budapest közepét.