Ön éppen üdül, és rettegve kémleli az eget a szúnyogirtó repülők után?

2015.07.14. 11:28

Megkezdődött a szúnyogirtás a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tó környékén - írja az MTI a katasztrófavédelemre hivatkozva. A központi szúnyoggyérítési programba beemelték a nagy tavak térségeit is, kiegészítve ezzel a Magyar Turizmus Zrt. és az önkormányzatok által elvégzett munkát. A gyérítésre kiírt másfél milliárd forintos tendert a múlt héten a Szem Air Konzorcium nyerte el.

A tavak térségén kívül lesz szúnyogirtás Komárom térségében, Vas és Fejér megyében, továbbá Baja, Győr, Mohács, Mosonmagyaróvár, Szekszárd és Tolna környékén, a Dráva mentén, a Csepel-szigeten és a Dunakanyarban is.

A szúnyogirtás negyedik hetében országszerte 47 ezer hektáron légi kémiai, 33 ezer hektáron földi kémiai, ezer hektáron pedig biológiai kezelést végeznek. A kiemelt turisztikai jelentőségű nagy tavak, vagyis a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén az előkészítő munkálatokat már a múlt héten elvégezték, például értesítették a méhészeket. 

Ha most amiatt kezdett el aggódni, hogy egy kiadós permetezés közben ki lehet-e vinni a gyereket az udvarra, vagy napolajon keresztül is mérgező-e a permet, akkor nyugodjon meg, ugyanis a katasztrófavédelemnél minket is megnyugtattak. A felhasznált irtószereket először az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak kell engedélyeznie, méghozzá a hatóanyagok közös európai uniós listája alapján, majd a konkrét felhasználást a kormányhivatalok monitorozzák. A bevetett piretroid-készítmények ráadásul abszolút ártalmatlanok emberre, állatra egyaránt

egy melegvérű élőlény megmérgezésére csak többszázezerszeres dózisban lenne alkalmas

Erre ugye nincs esély, az irtószer ráadásul nem is halmozódhat fel, mivel a készítmény a szabadban néhány óra alatt lebomlik.