Kövér elárulta, miért fél a Nyugattól a Fidesz

DKRCS20150708019
2015.07.15. 13:56
A házelnök kedden publikált interjújából kiderült, hogy nemcsak a jelenlegi – szétesett – ellenzéket tartja kitartóan szemmel, hanem előre, ma még nem ismert ellenfelekkel is kombinál. De nem csak ő van így ezzel. A külföldről támogatott új ellenzéki vezér megjelenését a Fideszben tényleg valós lehetőségnek tartják.

Kövér László házelnök folyamatosan résen van, még a migránskampány sikere sem lankasztja a politikai ellenfelekre szegeződő figyelmét.

A Fidesz országos választmányának elnöki posztját is betöltő politikus a Pestisrácok.hu-nak adott interjút. Kövér ebben többek között a Fidesz jövőjét elemzi, és annak a meggyőződésének ad hangot, hogy a polgári berendezkedés megszilárdulásához nem elég, ha pártja csak 2018-ig marad hatalmon.

Kövér szerint ehhez Magyarországnak „többször négy évre van szüksége”.

A gondolatmenetben kitért azokra is, akik ezt megakadályozhatják. A politikai ellenfelek között azonban nemcsak a jelenlegi parlamenti pártokat sorolta fel, hanem ma még nem is ismert ellenfeleket is.

Kövér szerint a Jobbik elérte a népszerűségi határait, „a magyar emberek józansága és realitásérzéke elegendő korlátot szab a további terjeszkedésüknek". Ennek ellenére nem szabad leírni sem a Jobbikot, sem az MSZP-t, sem Gyurcsány Ferencet – állítja Kövér, és hozzáteszi: „Pláne azokat a ma még nem is ismert embereket, akiket esetleg éppen egy másik országban próbálnak felkészíteni, hogy majd sokat látott, nyelveket beszélő príma jelöltekként egy pipettával idecsöppentsenek a magyar politika bibéjére." 

A fideszes politikusok szerint Kövér nem csupán saját összeesküvési paranoiáját fogalmazta meg ebben a mondatban, hanem a pártvezetés egyik létező hipotézisét.

Az Indexnek nyilatkozó képviselők azt állították, hogy a Fideszben továbbra is létező félelem, hogy amerikai és nyugat-európai forrásokból olyan civil szervezetek kapnak pénzügyi támogatást, amelyek a kormányoldal politikai ellenzékeként működnek Magyarországon. Ez a meggyőződés táplálta a Norvég Alap és az által támogatott civilek elleni kemény, túlméretezett fellépést és a hatósági vizsgálat elindítását is.

A vizsgálat időközben elvérzett, de a fideszes teória továbbra is lappang a pártban. Ennek része, hogy a pénzügyi támogatásnak és az ellenzéképítésnek nincs politikai kifutása, ha az egész szerveződés élére nem találnak olyan megfelelő vezetőt, aki képes úgy összefogni a kormányoldalt kritizálókat, hogy a választáson eredményt érjenek el.

Bár Kövér pipettával mozgó nagy machinátorokat és gigantikus politikai vegykonyhát vizionált az interjúban, a közelebbről meg nem nevezett külföldiekkel a már ismert Fidesz-ellenfelekre célozhatott.

Borítókép: Krizsán Csaba / MTI