Vádat emeltek az érpataki polgármester ellen

2015.07.15. 08:46 Módosítva: 2015.07.15. 08:48

Vádat emeltek folytatólagosan elkövetett közösség elleni uszítás bűntette miatt "egy községi polgármester ellen". A Nyíregyházi Járási Ügyészség közleménye nem nevesíti a polgármestert, de az ügy leírásából egyértelműen kiderül, hogy az érpataki polgármesterről, Orosz Mihály Zoltánról van szó.

Ellene tavalyi nyári akciói miatt indult eljárás. Július végén az önkormányzat épülete előtt Orosz Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Simon Peresz izraeli elnök fényképével kidekorált bábuit végezte ki nyilvánosan. Beszédében pedig igazságot követelt "az Izrael által elkövetett palesztinokat sújtó népirtás ellen".

Az érpataki polgármester a rendezvényen megtaposott egy Izrael állam zászlaját utánzó, de szabadkőműves jelképeket tartalmazó papírlapot is, majd pár nappal később egy hagyományőrző megemlékezésen is gyűlöletkeltésre alkalmas beszédet tartott. Orosz Mihály Zoltán mindkét rendezvényről felvételt készíttetett és kirakta azokat a netre is.


Bár a történtek miatt a magyar külügyi tárca is felháborodását fejezte ki, a Legfőbb Ügyészséghez az izraeli nagykövetség fordult. A nyomozás ennek nyomán indult el. Az ügyészség közleménye szerint a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta, illetve kérte a videók végleges törlését is.