Vissza kell fizetniük az ösztöndíjat azoknak, akik nem szereztek diplomát

2015.07.15. 11:05 Módosítva: 2015.07.15. 11:12

A Híradó.hu úgy tudja, hogy sok száz egykori egyetemi és főiskolai hallgató kapott levelet arról, hogy fizesse vissza a hallgatóként felvett állami ösztöndíjat, mert nem tudta megszerezni a diplomát időre. Az összeg akár milliós is lehet, és rövid időn belül vissza kell fizetni. 

Az Oktatási Hivatal a Híradó.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy azok kaptak ilyen levelet, akik nem írták meg a szakdolgozatukat, vagy nincs nyelvvizsgájuk, és ezért nem tudták megszerezni a diplomájukat. 

Azért most kezdték el kipostázni ezeket a leveleket, mert az Oktatási Hivatal honlapja szerint a 2013. júniusi változás azokra is vonatkozik, akik 2012 őszén kezdték meg tanulmányaikat. Márpedig ők most fejezik be a bolognai rendszerben az első hároméves (BA) képzést. Ezek szerint tehát akik korábban kezdték tanulmányaikat, azoknak nem kellett ilyen ösztöndíjszerződést aláírniuk, így nekik nem kell aggódniuk, hogy ilyen levelet kapnak. 

Az OH szerint azonban van pár kiskapu. Az ösztöndíjak visszafizetése helyett más lehetőségük is van az érintetteknek, akik nem szeretnének fizetni:

  • Ha a nyelvvizsga miatt nem tudott lediplomázni, akkor felfüggesztési kérelemmel élhet, amelyhez mellékelni kell egy felnőttképzési szerződés másolatát, ami igazolja, hogy a hallgató éppen a nyelvvizsga bizonyítvány megszerzésén dolgozik – így két félév haladékot kaphat a fizetés alól.
  • Mentesítést kaphat a volt hallgató akkor, ha tartósan beteg, baleset vagy szülés miatt nem tudott diplomát szerezni.
  • Mentesítést kaphatnak a volt hallgatók akkor is, ha vállalják, hogy annyi ideig dolgoznak itthon, amennyit állami ösztöndíjasként tanultak.

A kérvényekhez az Oktatási Hivatal mintákat is készített, amelyeket itt lehet letölteni.

A kormány tavaly diplomamentő programot indított azoknak a volt hallgatóknak, akik nyelvvizsga hiányában nem tudták átvenni a diplomájukat. A felmérések szerint 50 ezer emberről van szó, akiknek mindössze egynegyede jelentkezett a programra. Közülük január közepéig 5500-an jutottak el a támogatási szerződések megkötéséig.

A sikeres pályázók államilag támogatott nyelvtanfolyamokon szerezhetik meg a hiányzó, B2 szintű tudást. Bár a jelentkezőknek nem kell előzetes nyelvismeretet igazolniuk, a kurzusok megkezdése előtt mindenkivel szintfelmérőt iratnak, hogy kiderüljön, 240 óra alatt van-e esélye eljutni a középfokig.