Elkapták Tukit, az állatkert szökött tukánját

2015.07.16. 14:41

Múlt csütörtökön kiszökött a Fővárosi Állat- és Növénykertből Tuki, a pálmaházi nagycsarnok fehértorkú tukánja. A madár lakhelye nyitva áll a látogatók számára, így várható volt, hogy egyszer kirepül majd az egyik ajtón, amin az emberek ki-be járkálnak, bár erre a megelőző 11 évben még nem volt példa.

Történelmi szabadulása után a madár egy ideig a Pálmaház szomszédságában repkedett, ahonnan megpróbálták a dolgozók altatópuskával kilőni, sikertelenül. A madár közben nekibátorodott, és átrepült az állatkerttel szomszédos házakra, meglátogatta többek közt a közeli autómosót és az Ibis Hotelt is.

3300 1330422886
Fotó: allatkertialapitvany.hu

A gondozók és az állatorvosok tukánhangokkal is csalogatták Tukit, de még ez sem volt elég, hogy véget vessenek az évszázad szökésének. Szombaton aztán fel kellett függeszteni a hajszát, mert az állatkerti dolgozók úgy érezték, problémás lenne a Pride közelében puskával hadonászni, emellett a követségi negyed sem ideális terep a madárvadászatra.

Tukit aztán hétfőn sikerült elkapniuk, az Ausztrálház oldalában altatták el egy fúvócsővel az állatkertbe visszamerészkedő szökevényt. Az erősen bódult állapotban lévő madarat aztán már könnyű volt befogni, azóta egy elkülönített röpdében raboskodik. Később visszakapja majd régi lakhelyét a pálmaházi nagycsarnokban, de valószínűleg függönyt fognak rakni az ajtókra, nehogy még egyszer megszökjön a szárnyas Köpcös.