Hármasra érettségiztek a középiskolásaink

DSZZS20051021008
2015.07.16. 06:24 Módosítva: 2015.07.16. 16:48

Gyengébben sikerült idén a középszintű magyar- és matematikaérettségi, mint tavaly, írta az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva a Magyar Nemzet. Főleg a matekérettségi eredményei aggasztóak, ilyen rossz eredményeket hat éve nem produkáltak a diákok, szól az MTI lapszemléje. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma délután azt közölte, hogy matematikából az átlag csak 0,04 százalékkal romlott, informatikából, kémiából, biológiából és angolból pedig javultak az átlagok. 

Az idei 77 ezer középszintű matematikaérettségi átlaga 2,84, a magyar középszintűkön 3,53 lett az átlag, ami szintén visszaesést jelent. Minden tantárgyat összevetve középszinten 3,43 lett az országos átlag, írta a Magyar Nemzet.

A május-júniusi érettségi időszakban összesen 115 ezren érettségiztek, közülük 80 ezren idén végezték el a középiskolát. A diákok összesen 446 ezer vizsgát tettek le, ebből 6741 elégtelen lett, vagyis a bukási arány másfél százalék. A legtöbben, több mint háromezren matematikából buktak, magyarból pedig mintegy ezer vizsga nem sikerült.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ugyanakkor összességében a tavalyihoz hasonló eredménnyel végződtek az idei érettségi vizsgák, sőt több tantárgyból is javultak az érettségi eredmények. Informatikából például jelentősen, 0,4 százalékkal javult a diákok teljesítménye.  

Hasonlóan pozitív változás tapasztalható a kémia, a biológia és az angol vizsgák esetében is. A köznevelési államtitkárság szerint az idei és az előző évek eredményei azt igazolják, hogy a kétszintű vizsgarendszer működése stabil, a vizsgázók által elért és országos szinten összesített eredményekben nincsenek említésre érdemes változások.

Az Emmi közleménye azt is megjegyzi, hogy az egyes vizsgatárgyak esetében középszinten a tanulók eredményei nem mutatnak szignifikáns változást. Ez a matematikánál például mindössze 0,04 százalékos csökkenést jelent a tavalyihoz képest.