Krisztina
18 °C
24 °C

Heti Válasz: Lázár János szétfeszít, deprimál, közösségtelenít

D NOE20150709025
2015.07.16. 07:33

Az Orbán–Simicska-konfliktus elmérgesedése óta nem kell meglepődni azon, ha a Heti Válasz keményen odaszól egy-egy kormánytagnak. Volt már példa kemény kritikára. Borókai Gábor főszerkesztő mostani vezércikke azonban ebben a műfajban is újszerűt alkot. 

Borókai – aki, ne feledjük, a legelső Orbán-kormány szóvivője volt – most állást foglal a kiújult Lázár János–Tarlós István-féle vitában, és olyan jelzőkkel illeti Lázárt, illetve a miniszteri teljesítményét, hogy valószínűleg a Népszavában is elgondolkodnának egy ilyen írás megjelentetésén. 

A vezércikk azzal kezdődik, hogy Tarlós István ritka madár, mert megengedheti magának a szókimondás luxusát.

Nem úgy, mint azok a „hierarchiába zárt kormány- vagy párttagok”, akik

bár naponta szenvedik el Lázár sokszor öncélú és érdemtelen vegzatúráját, mégis lefojtják indulataikat.

Tarlósnak viszont nem kell semmit lefojtania. Hisz erős felhatalmazású politikus, 2019-ig elmozdíthatatlan. Nemcsak azért, mert addig szól a mandátuma, hanem mert leváltása „feltűnő gazdagodás hiányában korrupció, urizálás vagy dölyfösség vádjával kiváltképp lehetetlen". De ez még csak enyhe odabökés a gyerekre íratott luxuslakás, illetve a vadászat miatt magyarázkodni kényszerülő Rolex karórás Lázár János felé, a java csak ezután jön.

Borókai egyetért Tarlóssal, hogy „gond van a miniszterrel”. Íme a főszerkesztő indokai, idézetek következnek:

  • Gond van, ahogy általában lenni szokott a gyorsan magasra érő, egy pontra felfüggesztett emberekkel, akik vigyázó szemüket mindig csak felfelé szegezik, lefelé kalimpáló lábukkal meg sokakba belerúgnak.
  • A lázári háttérbeszélgetéseken csak a miniszterelnök nem szokott alkalmatlan minősítést kapni, mindenki más megszégyenül.
  • A környezet örökös szapulása az önfényezés sajátos módja.
  • Cél, hogy a Miniszterelnökség építményeire mihamarabb kitűzzék a májusfákat, még ha az alapok elnagyoltak és gyengék is. 
  • A közösséget az ego, a kötőanyagot pedig a kommunikáció helyettesíti.
  • Nem is meglepő, hogy Lázár elfoglalta a kormányszóvivői tájékoztatót, és egyedül beszél a kormányzat ügyeiről. Mindenki mást kiszorítva onnan. Kéretik ezt a Hungarikum Bizottság tagjainak is felfedezni! (Itt azért megjegyezzük, hogy a Kormányinfókra Orbán Viktor kérte fel Lázárt.)

És a cikk vége felé Borókai még konkrétabbá teszi az üzenetet:

  • Ahogy Tarlós István korábban már mondta, Jánosnak és nem mindenhatónak hívják. Csakhogy a pozíciójához múlhatatlan szükségű alázat és integrációs képesség híján nem Jánosként viselkedik.

És a végén Borókai tömören is összefoglalja a véleményét:

Összetartás helyett szétfeszít, deprimál, energiát pusztít. Közösségtelenít. 

Kíváncsian várjuk, Lázár János mit reagál ezekre a csütörtöki Kormányinfón. (Frissítés! Ha ide kattint, kiderül, mit mondott erre Lázár János.)