Szabolcs
20 °C
35 °C

Itt az újabb hőhullám, erre figyeljünk nagyon

DBZOL20150705005
2015.07.16. 17:22 Módosítva: 2015.07.17. 00:09
Rossz hírünk van: pénteken újabb hőhullám éri el az országot, ismét 40 fok közelében lesz a hőmérséklet. Ezeket ajánljuk, hogy a lehető legjobban megússzuk az előttünk álló napokat.

Péntek 0 órától életbe lépett a hőségriadó, ami hétfő délután 4 óráig tart. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tizenkét megyére adta ki legmagasabb fokú piros figyelmeztetését, hét keleti megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az OMSZ előrejelzése alapján péntektől hétfőig ismét 28-30 fok közt lehet a napi középhőmérséklet, a maximum pedig vasárnap akár a 39 fokot is elérheti. Ez a fülledt, meleg időjárás jövő hét elejéig tart, mikor egy érkező front szokás szerint hűt majd a hőmérsékleten:

2-3 fokot :(

Jó, de mit csináljunk addig is?

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezeket tanácsolja, hogy a hétvégén mindenki különösebb gond nélkül vészelje át a forróságot:

  • igyunk, igyunk, igyunk
  • de ne (túl sok) kávét, alkoholt, energiaitalt, cukros üdítőket, és ne nagyon együnk zsíros ételeket
  • 11 és 15 óra között maradjunk árnyékban
  • ha kint vagyunk a szabadban, és mondjuk fesztiválozunk, jól szellőző ruhát vegyünk fel és ne felejtsük otthon a naptejet sem
  • ne hagyjuk a gyereket és a kutyát a tűző napon parkoló autóban
  • ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe
  • figyeljünk egymásra, és főleg azokra, akiket jobban megvisel a meleg (kisbabák, idősek, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők)
  • ha pedig autózunk, figyeljünk a követési távolságra is

Dugó lesz az M7-esen a Balaton felé

Mivel a hőség ellen a legjobb megoldás a vízpart, ezért nagy forgalom lesz a Balaton irányában az M7-sen. A balesetek és a dugók megelőzéséért a Magyar Közút azt kéri az utazóktól, hogy pénteken 14 és 20 óra és szombat 8 és 13 óra között ne induljanak útnak. 

Aki nem a Balaton vagy a Velencei-tó partjára indulna, azok számára jó hír, hogy a több fővárosi strand meghosszabbítva lesz nyitva a hétvégén.

  • A Palatinus és a Gellért 9 óráig,
  • a Széchenyi Gyógyfürdő 10 óráig vár mindenkit.

A várható időjárás miatt a fokozott készenlét lép életbe a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél, és péntek hajnaltól hétfő délutánig folyamatosan locsolják a budapesti utakat. Vizet osztanak a Deák térnél és ingyenes ásványvíz-automatákat helyeznek el a strandoknál is, írja az MTI.