Lázár megfenyegette a Spart és a Philip Morrist

D KOS20150716002
2015.07.16. 14:23
Kerítés, illegális bevándorlás, új kormányzati plakátkampány Heti Válasz-publicisztika - most is számos téma akadt, amelyről Lázár János és Giró-Szász András érinthet a szokásos csütörtöki Kormányinfón.
  • Módosítják a Büntető törvénykönyvet, szabálysértés helyett bűncselekmény lesz az illegális bevándorlás.
  • Menekülttábor helyett tényleg sátrakat húz fel a kormány.
  • A keddi kormányülésen választják ki a megfelelőt a négy próbakerítésből.
  • Brüsszel megharcol a kormány a különadók ügyében, Lázár szerint a Spar és a Philip Morris a saját érdekeik miatt lobbiznak sikeresen. De megfenyegette őket, csak többet fognak fizetni.
  • Nem lesz online kassza a szolgáltató szektorban, tehát például a fodrászoknak, masszőröknek. A miniszterelnök leverte a javaslatot.
  • Félmillióval több a munkavállaló, mint 2010-ben Lázár szerint.
  • Tárgyalni fog a kormány a fuvarozás helyzetéről, módosítanak bizonyos szabályokon.

Bűncselekmény lesz az illegális határátlépés

A kormány kezdeményezi a Büntető törvénykönyv módosítását arról, hogy a most szabálysértésnek minősülő illegális határátlépés legyen bűncselekmény - jelentette be Lázár János a Kormányinfón. A parlament a miniszter szerint szeptemberben, októberben szavazhat a változásról.

Mindez ugye azt jelenti, hogy az a bevándorló, aki illegálisan lép be az országba, bűnözőnek minősül, és akár börtönbüntetésre is ítélhetik. Bár a büntetési tételekről Lázár nem beszélt, erről majd az igazságügyi miniszter ad később tájékoztatást.

Menekülttábor helyett tényleg sátor lesz

Megerősítette Lázár az Index információját, amely szerint az ország több pontján sátortáborok létesülnek a menekülttáborok helyett. Lázár szerint a kerítés felépítése után nem lesz szükség hosszú távon a jelenlegihez hasonló méretű menekülttáborokra.

Giró-Szász András kommunikációs államtitkár ehhez annyit fűzött hozzá, hogy semmilyen nemzetközi jogi egyezményt nem sért Magyarország a sátortáboros elhelyezéssel. Szerinte máshol Európában is építenek ilyen sátortáborokat.

Egy kérdést kapott Lázár arról is, hogy az MSZP szerdai javaslatait kommentálja, a miniszter azonban jelezte, hogy nem szeretne reagálni "az MSZP-s hülyeségekre".

Kedden döntenek a kerítésről

A jövő keddi kormányülésen döntik el, hogy a négy próbakerítésről, melyiket húzzák fel. Lázár hangsúlyozta, hogy a hírekkel ellentétben négy méter magas lesz. A kormányülésen elemzik a helyzetet, és meglátják, melyik a legalkalmasabb arra, hogy megvédje az országot. A miniszter szerint

egy szervezett embercsempész akcióról van szó.

A kerítés, amelyet persze biztonsági határzárnak nevezett, majd elrettentő hatást gyakorol az embercsempészekre. Lázár megpendítette, hogy az embercsempészeket szerb területen rendőrök is segíthetik, ezt azonban semmivel nem támasztotta alá.

A miniszter megjegyezte, hogy egyre súlyosabb a helyzet, mert eddig 81 ezer illegális bevándorló érkezett az évben, 150-200 ezer is jöhet. Ráadásul megjelentek az utcákon, közlekedési eszközökön, és Lázár szerint "visszaélnek a státuszukkal".

Fenyegetés a Brüsszelben lobbizóknak

Lázár kitért arra, hogy az EU a közelmúltban két magyarországi különadóról is negatív véleményt mondott. Az Európai Bizottság például eljárást indított Magyarországgal szemben az élelmiszer-biztonsági díj miatt, amely az idén mintegy 23 milliárd forintot jelent a költségvetésben. Lázár szerint az egész döntés mögött az állhat, hogy az egyik áruházláncnak, méghozzá a Sparnak "fájt nagyon, fel is jelentette az országot".

A dohányiparra kivetett egészségügyi különadóval hasonló a helyzet - mondta Lázár, aki eszerint ebben az ügyben a Philip Morris jelentette fel Magyarországot. Mindkét vita elé állunk, próbáljuk az igazunkat megvédeni - mondta Lázár, aki szerint a döntések a két cég lobbitevékenységének tudható be.

Lázár ezután egy érdekes, fenyegetésnek tűnő kijelentést is tett. A miniszter szerint

lehet az Európai Bizottsághoz fordulni, de akkor még többet kell fizetni.

Vagyis ha Brüsszel elmeszeli az adónemet ebben a formájában, akkor majd másban kell ugyanezt kifizetni. "A dohányipar keményen fog adót fizetni, és abból kórház fog épülni" - nyugtatta meg a Magyar Hírlap ezt firtató újságíróját Lázár, az újságíró pedig jelezte, hogy megnyugodott.

Lázár Borókai Gábor nagy tisztelője

Természetesen szóba került a Kormányinfón a Heti Válasz főszerkesztőjének ma megjelent, rendhagyó hangvételű, Lázárt erősen támadó publicisztikája. Borókai gábor például olyanokat írt, hogy Lázár "összetartás helyett szétfeszít, deprimál, energiát pusztít. Közösségtelenít." Lázár azzal intézte el a dolgot, hogy nem olvasta a publicisztikát, de nagy tisztelője Borókai Gábornak. 

Félmillió új munkahely már megvan

Lázár bejelentette, hogy a 2010-ben a következő tíz évre ígért egymillió új munkahely felét a kormány teljesítette. Most, félúton ugyanis félmillióval több a munkavállaló, mint öt éve, a munkanélküliség pedig 7,1 százalékra csökkent - közölte Lázár. A miniszter hangsúlyozta, hogy a növekedés nem csak a közfoglalkoztatásból származik.

Nem kell online kassza a fodrászoknak

Nem terjeszti ki a kormány az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szektorra, derül ki. Lázár Jánostól azt kérdezték, hogyan áll az a terv, hogy a szolgáltató szektorra - például a fodrászokra, masszőrökre - is kiterjesztenék az online kasszák használatát.

Volt ilyen javaslat, de a miniszterelnök leverte

- közölte válaszában a Miniszterelnökség vezetője. Orbán Viktor kormányfőnek az az álláspontja, hogy ez nem indokolt és nem életszerű.

Lázár János egy korábbi kérdésre visszautalva arról is beszámolt, hogy a nemzetgazdasági tárca a kormány elé viszi azt a kérdést, hogy a kaszinók hogyan kapcsolhatók be a online ellenőrzési rendszerbe.

Gyurcsány is csinált plakátkampányt

Szóba került a kormány most induló, új 600 milliós plakátkampánya, amely a kormányzati reformintézkedéseket, az elmúlt öt év gazdasági eredményeit mutatja be. Giró-Szász András emlékeztette az újságírókat, hogy ilyet a Gyurcsány-kormány is csinált, "csak éppen ők a gazdasági világválság kellős közepén". Lázár azt mondta, hogy a kormányok mindig tájékoztatják a választókat, ez mindig is így volt és így lesz a jövőben is. 

Egy újságíró megkérdezte, mit szólnak a politikusok Kétfarkú Kutyapárt kampányához. Lázár azt üzenete:

hajrá!

Giró-Szász András szerint a kormány nem oldotta meg drágábban a kampányt, hiszen a kormány tévé- és újsághirdetéseket is vásárolt.

Aggódnak a kárpátaljaiakért

A magyar kormány fokozott figyelemmel, aggodalommal követi a kárpátaljai eseményeket - mondta Lázár János, aki a múlt hétvégi munkácsi - három halálos áldozatot követelő - lövöldözésre utalt. A magyar kormány reméli, hogy az ukrán központi kormányzat képes úrrá lenni a helyzeten, és minden kárpátaljai magyar biztonságát tudja garantálni -  mondta Lázár. Hozzátette, a magyar kormány folyamatosan tájékozódik a kérdésben, és szükség szerint kész egyeztetni Ukrajnával.

Lázár azt is bejelentette, hogy a miniszterelnök azoknak a híreknek a kivizsgálását kérte, amelyek szerint a határon magyar határőrök segítik a cigarettacsempészést.

Megtárgyalják a fuvarozást

A kormány keddi ülésén jövő héten megtárgyalja Wáberer György miniszterelnöki megbízott beszámolóját a magyar fuvarozás helyzetéről. Lázár szerint az anyagnak kiemelten kell foglalkoznia a magyar fuvarozók helyzetével, európai versenyképességével. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy hatezer sofőr hiányzik a magyar fuvarozói piacról. 

A miniszter a kormány által mérlegelt tervek között megemlítette a haszongépjárművekre vonatkozó adminisztratív terhek csökkentését. Azt is megvizsgálja majd a kabinet, hogyan lehet behajtani a Magyarországon áthaladó külföldiekre kiszabott bírságokat.