Nem sima pech, hogy 28 ezer katona és titkosszolga pénze eltűnt

2015.07.16. 18:36
Eddig szerencsétlen véletlenként könyvelték el, hogy a Buda-Cash botrányban 28 ezer katona, rendvédelmi dolgozó és titkosszolga vesztette el megtakarításait, mert mindannyian a Honvéd Egészségpénztár kliensei voltak. Az egészségpénztár vagyona nagy részét a DRB Bankcsoportnál tartotta, a betét eltűnt, és kártalanítást sem kapnak az érintettek. Valójában a pénztárt az egyik korábbi vezetője, a Buda-Cash-hez átigazoló Detre László fűzte be régi kapcsolataival.

Nagy volt a barátság a DRB Bankcsoport befektetési vezetője és a Honvéd Egészségpénztár irányítói között, ezért bukta el rengeteg katona és titkosszolgálati dolgozó a megtakarított pénzét.

Honvéd Egészségpénztár (HEP) ügyfelei lettek a Buda-Cash-botrány talán legszerencsétlenebb vesztesei.

Az 1996 óta működő HEP 2,5 milliárd forintos vagyonának nagyobbik részét, 1,8 milliárdot tartott a brókercég mellett működő DRB Bankcsoportnál. Márciusban, röviddel a botrány kirobbanása után kiderült, hogy a Buda-Cash a DRB Bankcsoport értékpapírjait is szabadon kezelte: el is tűnt 62 milliárd.

Ezzel a HEP 28 ezer kliense került fel a károsultak listájára. Többségük katona és rendvédelmi dolgozó, de odaveszett 1200 titkosszolgálati dolgozó megtakarítása is, akik közül ötszázan a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal alkalmazottjai.

A HEP-tagok nem reménykedhetnek a kártalanításban, mert a vonatkozó törvény ezt kategorikusan kizárja. A bankcsoport 30 millió forintnál kisebb tétellel rendelkező betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanította, az egészségpénztárak azonban az önkormányzatokhoz hasonlóan a kizártak listáján szerepelnek, így még az országgyűlés honvédelmi bizottsága is hiába próbált közben járni az érdekükben, a kormány elzárkózott az indítványtól.

Az 1,8 milliárdos bukást eddig véletlennek tartották, az okot a gazdasági racionalitást is felülíró személyi kapcsolatokban kell keresni. Egy honvédelmi minisztériumi forrásunk szerint a HEP-vagyont Detre László, a DRB befektetési vezetője szerezte meg a bankcsoport számára.

Detre korábban maga is az egészségpénztárnál dolgozott befektetési tanácsadóként, de állását megszüntették. Ezt követően került a Buda-Cash-hez, illetve az akkor még takarékszövetkezetként működő bankcsoporthoz.

Detre 2012-ben győzte meg a HEP gazdasági igazgatóját és befektetési vezetőjét, hogy nála nyissanak számlát a milliárdos betét számára. A számlavezető bank váltásához elég volt az igazgatótanács támogatását megszerezni.

Az Index megkérdezte a Honvédelmi Minisztériumot is, ahol megdöbbentőnek nevezték az egészségpénztárnál lezajlott eseményeket. Különösen azt, hogy a DRB jóval kisebb hozamot kínált a számlán elhelyezett milliárdos összegért, mintha azt kincstárjegybe fektették volna, a HEP vezetői mégis ragaszkodtak a bankhoz.