Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nyugodtan csemegézhetünk az út mellől

2015.07.16. 17:58

Biztonsággal fogyaszthatók az út mentén árult zöldségek és gyümölcsök a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint. A Nébih forgalmas közutak mellett árult terményeket ellenőrzött, és a laboratóriumi vizsgálatok szerint azok nem vagy alig tartalmaztak a forgalomból származó szennyeződéseket - közölte az MTI.

Mosva és mosás nélkül is vizsgálták

A Nébih szakemberei azt vizsgálták, mekkora az autóforgalomból adódó, egészségre káros anyagokkal való szennyeződés kockázata. Az ellenőrök a mintákat három, nagy forgalmú út és forgalmi csomópont közvetlen közelében lévő árusítóhelyen vették. Elsősorban olyan termékeket vizsgáltak, amik tömegükhöz képest nagy felületűek (például: a paprika); továbbá könnyen megtapadhat rajtuk a szennyeződés vagy a por (szamóca); vagy a szezonalitás miatt kevesebb fogy belőlük (alma), és ezért tovább vannak kitéve a lehetséges szennyező hatásoknak. A laboratóriumban minden mintát mosás nélkül és megmosva is megvizsgáltak a szakemberek.

Kevésbé jellemző az ólom

Az autós forgalomból származó szennyezőanyagok egyrészt jellemzően nehézfémek: a kadmium, a cink, a réz, az ólom (bár utóbbi az ólommentes üzemanyagok bevezetése óta már kevésbé jellemző), amik az elégetett üzemanyagból, valamint az alkatrészek és gumiabroncsok kopása során kerülnek a levegőbe és ülepednek le a környezetben. Másrészt előfordulhatnak úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is, amik szintén az üzemanyagok égése során keletkeznek és kis mennyiségben is rendkívül károsak az élő szervezetekre.

A három helyen vett összesen hat minta vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a termékek nem vagy csak kis mértékben tartalmaztak kimutatható mennyiségben nehézfémeket, valamint PAH-ot. A mosatlan és megmosott minták eredményei között nem volt kimutatható - szignifikáns - különbség.

Ennek ellenére a zöldségek és gyümölcsök fogyasztás előtti megmosása - az egyéb élelmiszerbiztonsági kockázatok kivédése miatt - változatlanul javasolt.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft