Jolán
2 °C
4 °C

A bíróság kimondta: szabad plakátot rongálni

2015.07.17. 13:04

A Pesti Központi Kerületi Bíróság megszüntette az eljárást annak a két fiatalnak az ügyében, akik egy hónapja rongálták meg az egyik bevándorlóellenes plakátot, majd miután végeztek, összeszedték a szemetet, és besétáltak a 6. kerületi rendőrkapitányságra.

plkt
Fotó: kettosmerce.blog.hu

A Kettős Mérce úgy tudja, hogy Kalocsai Kinga és Szeles András önfeljelentése után a rendőrség szabálysértési eljárást indított ellenük. Az ügyben a bíróság az alaptörvényre és egy korábbi alkotmánybírósági döntésre hivatkozva kimondta, hogy a plakátrongálás véleménynyilvánítás volt.

A bíróság szerint amikor Kalocsai és Szeles direkt és célzottan politikai üzenetként, tettükért felelősséget vállalva rongálta meg a plakátokat, akkor véleménynyilvánítási szabadságukkal éltek. Mint a végzésben írták,

jelen esetben az eljárás alá vontak az előzőekben hivatkozott alapjogaikkal éltek, amikor politikai véleményüknek a plakát mondanivalója okán annak részbeni eltávolításával adtak hangot.

A többi plakátrongálóról, motivációikról, technikáikról itt írtunk bővebb cikket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?