Áder rákapott a magánrepülőgépekre

2015.07.17. 09:08

A Bors kikérte a Köztársasági Elnöki Hivataltól (KEH) Áder János tavaszi útjainak költségét, és a közbeszerzési beszámolóból kiderült, hogy az elnök március 6. és április 16. közötti négy útja összesen nettó 62 millió (egészen pontosan 62 485 399) forintba került.

A bulvárlap is azt írja, önmagával ezzel nincs is semmi baj, hiszen a nemzetközi kapcsolattartás pénzbe kerül. Csakhogy kiderült, hogy Áder hivatala már az első idei utazásra, Portugáliába is luxusfelszereltségű magánrepülőgépet bérelt, ami 15,6 millió forintot emésztett fel. A Legacy 600 típusú gépen az államfővel és feleségével, illetve Erdő Péter bíborossal együtt összesen 13-an utaztak (ennyi egyébként a típus maximális utaslétszáma is). Ha menetrend szerinti járaton, első osztályon utaztak volna, az utazási költséget 2-3 millió forintra is le lehetett volna faragni. 

Második, törökországi utazására szintén magángépet, egy Saab 340-est béreltek. A 30–36 fős befogadóképességű kisgépen csak 23-an utaztak – 12 millió forintért. Első osztályú jegyekkel 4,5-5 millióból megoldható lett volna az utazás.

Az államfő harmadik útján a lengyelországi Katowicébe ment ünnepi szentmisére és elnöki találkozóra feleségével, ide 321 300 forintból vettek neki első osztályú repülőjegyet (feleségének az elszámolás szerint nem a KEH fizette az utat).

A legdrágább Áder negyedik utazása, egy tíznapos ázsiai körút volt. Az elnök és felesége, illetve egy népes, 24 fős magyar üzletember-küldöttség Szingapúrba, Dél-Koreába és Mongóliába látogatott el. A jegyek 34,6 millióba kerültek.