Gerzson
-3 °C
2 °C

Viharok pattannak ki mindenfelé

D KOM20150708001
2015.07.17. 14:49 Módosítva: 2015-07-17 22:40:15

A tikkasztó hőséget nyári záporok frissítették fel pénteken. Délután országszerte több megyére adtak ki citromsárga riasztást: Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében is heves zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztettek. Délután fél négykor Budapestre is kiadtak riasztást károkozó szél, nagy méretű jég, intenzív zápor, 25-30 milliméteres eső miatt.

vihar
Fotó: idokep.hu

Az Időkép.hu arról számolt be, hogy délben a Dunakanyartól északra lépett be a határon az első zivatar, ami továbbfejlődve Szob-Visegrád-Szentendre vonalon Gödöllő felé vette az irányt. A főváros északkeleti részén éppen csak beköszöntött, délkeleti irányba, a Jászság felé haladt tovább. Felhőszakadás, jégeső is kísérte a frissítő nyári zivatar útját.

Kövesse nyomon, az OMSZ radarján, hogy merre járnak ezek a zivatarok!

jeges
Fotó: Erzso28 / idokep.hu

Este tíz óra körül újabb viharcellák pattantak ki az ország középső részén, ezért az OMSZ újabb öt megyére adott ki elsőfokú riasztást. Heves zivatar, felhőszakadás lehet Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében is.

vihar1

Másik riasztás is érvényben volt pénteken: az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tizenkét megyére adta ki legmagasabb fokú, piros figyelmeztetését, hét keleti megyében másodfokú a figyelmeztetés. Létezik harmadfokú hőségriadó is, ami akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.