Már áll a kerítés 175 méteres próbaszakasza

2015.07.18. 16:23


Szombat délutánra elkészült a szerb határon a kerítés 175 méteres mórahalmi mintaszakasza, írja az MTI. Most, ahogy Pintér Sándor csütörtökön bejelentette a helyszínen, azt tesztelik, hogy négy különféle verzió közül milyen legyen a kerítés, milyen technológiát alkalmazzanak.

A kerítést hétfőn kezdték el felhúzni a Magyar Honvédség hódmezővásárhelyi, szentesi és szolnoki egységeitől érkezett katonák, összesen 43-an. Először kiirtották az aljnövényzetet, aztán a terepet rendezték és kitűzték a térképészek a pontos nyomvonalat.

A négyféle tesztelt technológia:

  • A leghosszabb, százméteres részen a négyméteres acél kerítésoszlopokat beton alapba állították, erre feszítették a dróthálót. A kerítés tetejére, a vajdasági oldal felé dőlő hattyúnyakak kerültek, azoknak a tetejére NATO-drótot erősítettek. Ugyanilyen pengés drót került a kerítés tövéhez is. A kerítésoszlopok közé a szakasz egy részén, kétméteres magasságba merevítő keresztgerendákat helyeztek el.
  • A második résznél is acél kerítésoszlopokat használtak, ezeket azonban cölöpverő gépekkel sajtolták a tömörített talajba. Ezek az oszlopok egy méterrel hosszabbak voltak, mint a betonalapnál használtak.
  • A harmadik szakasznál hántolt, a tövüknél 35, csúcsuknál 25 centiméteres akácfaoszlopok tartják a dróthálót.
  • Az utolsó részen három szinten, gúla alakban egymásra pakolt NATO-drótot használtak.

A kormány kedden dönti el, hogy melyiket alkalmazzák majd a teljes 175 kilométeren. A helyszínen járva kérdéseket is feltettünk a belügyminiszternek: a válaszai alapjánarra jutottunk, hogy különös okból nem annyira érdekli a kormányt, hogy a kerítés valóban jó megoldás-e a menekültek érkezésének megakadályozására.