Mit keres Rubint Réka a palacsinta csakrájában?

01
2015.07.18. 23:38 Módosítva: 2015.07.18. 23:49
A palacsinta ősi magyar étel? István király palacsintázással ünnepelte meg az államalapítást? Hogy kell megforgatni az ország legnagyobb palacsintáját? Mitől lesz finom egy palacsinta? Mit keres Rubint Réka egy palacsinta fesztiválon? Megpróbálunk mindegyikre válaszolni, nem biztos, hogy sikerülni fog.

Fél három körül érkeztünk meg Mátraterenyére. Éppen akkor, amikor a településen irányt mutató polgárőrben az alkoholszint valahol a falu legmagasabb fájának lomkoronájáig emelkedett. Nem mondom, hogy váratlanul ért az erősen betintázott önkéntes rendvédelmis látványa, végtére is az év buliját rendezték a faluban, ő pedig nem lehetett ott, csak lélekben, ami valószínűleg sikerült is. 

A 35 fok ellenére mindenki ott volt, aki számított. A bulit a régió országgyűlési képviselője nyitotta meg; a helyi viszonyokról sokat elmond, hogy a kultúrház parkolójában nem névre, hanem a titulusára szóló hellyel várták a fideszes Becsó Zsoltot, aki már 1998 óta képviselő a Parlamentben, de őszintén szóval eddig még nem hallottam róla. Vele a fesztiválon sem futottunk össze, de nem is ő volt a lényeg, hanem a 

palacsinta !

Mivel ez egy palacsintafesztivál volt. Miért pont Mátraterenyén rendeznek palacsintafesztivált? Nem sikerült kinyomoznunk a választ, viszont közben hallottunk néhány érdekes elméletet a palacsintáról. 

Már Árpádék is palacsintát ettek

A fesztivál keretében rendezett palacsintaversenyen zsűriző, magát „palacsintakirálynak” tartó (ő mondta, hogy tegyük idézőjelbe a palacsintakirályt) Pokol Ernő szerint már a honfoglaló magyarok is palacsintát ettek. Szerinte ezért lehet, hogy a palacsinta mint olyan még Kazahsztánban is létezik, ugyanis a hunok és magyarok – meg még ki tudja kik – Ázsiában mindenhol hagytak maguk után valami maradandót. A kazahoknak például a palacsintát. 

Pedig volt olyan fesztiválozó, aki szerint a palacsinta kifejezetten palóc étel (még a nevében is benne van!), amit kifejezetten a nógrádi palócvidéken kedvelnek, és tudnak igazán elkészíteni. De a palacsintakirály szerint (bocsánat, az idézőjelet most már kihagyjuk), a palacsinta egyenlően minden magyaré Zalától Szabolcsig. 

Ha valaki, akkor már pedig ő tudja, miről beszél, nem hiába csinálta eddig az ország legnagyobb palacsintáját: 2013-ban egy 192 centiméteres darabbal állt elő. A 78 kilós darab tésztája állítólag ugyanolyan vékony volt, mint a fesztiválon bármelyik normál darabé, a mindenkiben felmerülő nyilvánvalóan legizgalmasabb kérdésre pedig a válasz: nem, nem kell megfordítani, a titok a két serpenyőben rejlik. Na meg a pénzben,

egy ekkora palacsinta előállítása félmillió forintba kerül, le kell ugyanis gyártatni hozzá két darab kétméteres átmérőjű serpenyőt

- mondta Pokol, akinek a zsűripartnere sem volt kispályás: Czakó Zoltánné számára is fontos a méret, ha palacsintáról van szó. Ő pár éve Egerben egy 175 centi átmérőjű darabot sütött, ami önmagában közel 70 kilót nyomott. Czakóné meglehetősen kritikus volt a Mátraterenyén készült palacsintákkal, mindössze kettő ízlett neki abból a 40-ből, amit a beszélgetésünkig kóstolt. 

A palacsinta akkor finom, ha 

Most pedig mindenki nagyon figyeljen, mert Czakóné jóvoltából elmondjuk, mitől lesz jó egy palacsinta:

  • kívánja meg a szem
  • legyen könnyű a tésztája
  • ne essen szét, amikot elvágjuk
  • ne vegye el az ízét a színezék, mindig legyen a tésztában egy kis citromhéj

Ha bonyolult, metafizikai tippekre számított, akkor valószínűleg eddig is félreértette, mitől lesz jó a palacsinta. Ez ugyanis a világ egyik legegyszerűbb étele, amit éppen azzal lehet elrontani, ha megpróbáljuk túlcsicsázni. 

Például, ha hússal töltjük, az már valami úri huncutság, újkori hóbort, Pokor szerint ugyanis 

a palacsinta mindig is édes volt, amit Árpádék korában is házilekvárokkal töltöttek.

Szóval az államalapítás István király két csülök után betolt még a nagymama lekvárjával megkent palacsintát, hogy ne üsse ki annyira az a több liter bor, ami az afteren lecsúszott? Érdekes elképzelés...

Az biztos, a fesztiválon a többséget nem érdekelték az ilyen, már-már csak multidiszciplináris megközelítéssel kigobozható kérdések, hanem azért jöttek, hogy szórakozzanak egy jót. Mátraterenyén ugyanis minden volt, amitől falunap lesz egy falunap. Csak néhány kötelező kellék: céllövölde, ugrálóvár, Childen of Distance, Dj Dominique, éjfél előtt nem sokkal pedig elvileg Bárány Attila pakolta oda a diszkóslágereket, vélhetően a romantikuserőszakos pólóban feszítő arcok őszinte örömére. 

Saját pályáján szóltak be a palacsintának 

A délután legnagyobb sztárja és egyben legnagyobb meglepetése Rubint Réka fellépése volt, aki becsülettel végig tolt egy órát a közönségével a legforróbb délutáni órákban. Vele kapcsolatban alapvetően három dolog lepett meg:

  • hogy ott volt,
  • hogy kb. negyvenen nyomták vele a fitnesst,
  • hogy egy olyan idősávban tornáztatta rajongóit, amikor árnyékban is 30 fok van.

Az első és az utolsó kérdésre egy neve elhallgatását kérő forrásunk szerint az a választ, hogy Rubint a palacsinta fesztivál főszponzorának arca, ezért a szervezőknek valahova be kellett nyomni, és már csak délután volt hely. Persze, mindez mit sem számít, mert amíg nem jött a zivatar ezen a felhőtlen délutánon, mindenki jól érezte magát. Nem hiába, Rubint szerint ugyanis 

Norbi megáldotta az összes palacsintát

úgyhogy ma nyugodtan lehetett „bűnözni”. Rubint a fellépés végén már nem volt ilyen megengedő. A vihar előtti percekben törökülésben ült a színpadon és néhány Oravecz Nórát is megszégyenítő #élet #bölcsességgel adta tudtára a fitnessezőknek: nyugodtan vállalják fel magukat! Zárásként, a fesztivál főszponzorának reklámarcától meglepő eleganciával pedig megjegyezte:

aki szép testet akar, az csak egy palacsintát egyen. Aki narancsbőrt szeretne, nyugodtan egyen többet.

Ez körülbelül olyan volt, mint amikor valaki úgy kíván mosolyogva jó étvágyat, hogy hozzá teszi: kicsit penészes, és bele is köpött, de amúgy nagyon finom. Én azért a diétám ellenére megkóstoltam kettőt, úgyhogy ma már csak alkoholmentes VBK-t iszom. Persze, csak lélekben, mert valójában nincs ilyen. Még.