Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Felejtse el a szánkózást, ma tetőzik a hőhullám!

2015.07.19. 07:26 Módosítva: 2015-07-19 12:03:33

Rossz hírem van azoknak, akik vasárnap hóemberépítésre adták a fejüket, mert a tervüket keresztülhúzza az időjárás: továbbra is az egész országban a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben a tartós kánikula miatt, néhol még este sem csökken 30 Celsius-fok alá a hőmérséklet.

De inkább örüljünk neki, elvégre nyár van!

A hőség miatt több vasútvonalon korlátozzák a vonatok sebességét a Mávinform vasárnapi tájékoztatása szerint.

Vasárnap országszerte sok napsütés várható, gomolyfelhőkkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 34-39 Celsius-fok között valószínű. Estére 24 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet. A napi középhőmérséklet vasárnap 29-30 fok körül várható.

A Balatonnál és a Velencei-tó környékén is napos idő várható kánikulai meleggel. Késő délutántól északnyugat felől erősebben megnövekszik a felhőzet, de estig csapadék még nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35-37 fok között alakul. A Balaton Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 27 fokos.

Az UV-B sugárzás maximuma is nagyon erős lehet, akár a 7,6-os értéket is elérheti. Ilyenkor a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

A késő délutáni órákban Magyarországot északnyugat felől hidegfront éri el. Ezért főként az északi és a nyugati megyékben zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket heves (90 kilométer/óra körüli) szélrohamok kísérhetnek.

A heves zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyére másodfokú, míg a fővárosra és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.