Két tbc-fertőzöttet találtak az SZTE-n

2015.07.20. 12:28
Két tuberkulózissal (tbc) fertőzött hallgatót találtak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), írja az MTI. Az intézmény mindenben segíti az egészségügyi hatóság munkáját – jelentette be az SZTE közkapcsolati igazgatósága. A kormányhivatal szerint "a megbetegedéseknek nincs köze a migrációhoz". Kontaktszűrésre hívnak be sokakat, de a kar nem tervez óvintézkedéseket, nyár lévén az egyetem üres.

A Csongrád megyei tüdőgondozó intézet az egyetem két hallgatójánál talált bakteriológiailag igazolt tbc-t. Az ilyenkor szokásos eljárás szerint, elővigyázatosságból "kontaktszűrésre" hívják be az érintettel szorosabb közösségbe tartozó személyeket.

A tüdőgondozó szakemberei az SZTE segítségét kérték az érintettek értesítésében, ehhez az intézmény munkatársai minden lehetséges segítséget megadtak. A szakemberek véleménye szerint a betegség továbbterjedésének esélye az egyetemi közegben igen csekély.

Semmiféle veszély

„A tisztiorvosi szolgálat szűrt ki egy hallgatót, aki elkapta a betegséget, és a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza Tüdőgondozó Intézete arra kérte a kar vezetését, hogy csak azokat, akik közvetlen érintkeztek vele, azokat értesítsük arról, hogy vegyenek részt szűrővizsgálaton” – írta Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja a SzegedMa.hu szerint.

A dékán szerint „semmiféle veszély nincs, legalább nyolc-tíz órát kellene egy légtérben eltölteni a beteg személlyel ahhoz, továbbterjedjen a betegség, ami egy egyetemi előadáson nem valósul meg”.

Mivel a nyári szünet miatt az egyetem gyakorlatilag üres, a hallgatók többsége pedig még csak nem is tartózkodik Szegeden, ezért a kar nem tervez további óvintézkedést, azokat, akik a félév folyamán közös kurzuson vettek részt az érintett hallgatóval, értesítették erről, és megadták nekik, hogy hol jelentkezhetnek a biztonsági vizsgálatokra. Ezekre a bejelentkezés egyébként sem sürgős, mivel a tuberkolózis lappangási ideje akár három hónap is lehet, tette hozzá a dékán a lap szerint.

Köze nincs a migrációhoz

„Egyik fiatal sem végzett karitatív tevékenységet, a BTK-n tanuló lánynak már hónapok óta voltak tünetei tudomásunk szerint, míg a fiút egy véletlen szűrték ki szakmai gyakorlata előtti egészségügyi vizsgálaton. Ezen adatok fényében kijelenthető, hogy a megbetegedéseknek nincs köze a migrációhoz” – szögezte le a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.

A tuberkulózis fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okoz. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a kórokozó nyálcseppek révén (köhögés) jut át egyik emberről a másikra, de fertőzött állat tejének fogyasztása is veszélyes lehet. A szervezet immunológiai állapotától függően a betegség alakulásának több állomása van. A tüdőbe bejutott baktériumok elakadnak a legközelebbi nyirokcsomókban, és ha a szervezet védekezőképessége jó, akkor ott betokolódnak, a nyirokcsomó elmeszesedik, gümő képződik.

Ha az immunrendszer legyengül, például más betegségek, netán alkoholizmus vagy idős kor miatt, akkor a tokból kiszabadulhatnak a baktériumok, és a köpettel a külvilágba juthatnak. A környezetben élők ilyen módon fertőződhetnek. Előfordul, hogy a TBC baktérium elárasztja az egész szervezetet – az agyvelőt, a veséket, a tüdőt és a csontvelőt – és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet, írja a SzegedMa.hu.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai alapján az új tbc-s esetek száma az elmúlt 15 évben fokozatosan csökkent, 2000-ben 100.000 lakosra vetítve 35,8 új tbc eset (35,8 százezrelék) volt, 2014-re pedig az arány 9,1-re csökkent.