Micsoda meglepetés: Péterfalvi megvédte az infótörvényt

2015.07.20. 06:33

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint felelőtlenség lenne előre kijelenteni azt, hogy az információszabadságról szóló törvény módosítása megsérti az állam alapjogvédelmi kötelezettségét. Péterfalvi Attila erről a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent interjúban beszélt.

Péterfalvi bízik abban, hogy a végrehajtási jogszabályok bölcs belátással korlátozni fogják a lehetséges költségtérítés mértékét, az adatbirtokos szervek tevékenységét pedig olyan jogalkalmazási kultúra hatja majd át, amely összhangban van az alaptörvénnyel.

Nem fogjuk szó nélkül hagyni, ha azt látjuk, hogy bármilyen illetékes a törvényi lehetőségekkel visszaélve megpróbál irreálisan magas, a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot sértő költségtérítést kicsikarni az adatigénylőtől 

– mondta.

Pár hete fogadta el  a parlament azt  az információszabadságot súlyosan korlátozó törvényt , mely többek között megszüntette a közérdekű adatigénylések ingyenességét. Hogy miféle botrányok és visszaélések, valamint kínos titkok derültek ki eddig az adatigényléseknek köszönhetően, azt  itt gyűjtöttük össze. Talán nem véletlen, hogy Áder János szépen-csendben egy  szombati napon írta alá a törvényt , hiába kérték a civilek, ne tegye.