Elijesztik a 60 kilós magyar gyerekeket

2015.07.21. 14:25
Egy nyíregyházi edzőterem tulajdonosa félt, hogy elriasztják a többi vendéget, ezért megüzente egy roma testvérpárnak, hogy nem jöhetnek hozzá edzeni. A vállalkozó tagadta, hogy rasszista lenne, de az Egyenlő Bánásmód Hatóságot nem győzte meg. Hangfelvételek bizonyítják, hogy mit gondol a cigányokról. Az elküldött romákat a terem egyik törzsvendége, egy fekvenyomó világbajnok vette védelmébe.

A nyíregyházi Cutler Gym edzőtermet romák diszkriminációja miatt elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). Büntetésképp most 90 napra nyilvánosságra hozták a határozatot, ebből kiderülnek az eset részletei.

A cigány férfi, aki bepanaszolta az edzőtermet, idén január 21-én jelent meg ott az öccsével és egy barátjával együtt. Az utóbbi régi törzsvendég volt, fekvenyomó világbajnok, az edzőterem reklámarca. Miután megérkeztek ők hárman, a törzsvendéget kihívta az öltözőből a tulajdonos, és az irodájában négyszemközt szóvá tette, hogy „büdös telepi cigányokat” visz az edzőterembe, majd megkérte, hogy többet ezekkel az emberekkel ne jöjjön ide, mondja meg nekik, hogy nem jöhetnek.

De hát nekem vannak cigány barátaim

A férfi ezután visszament az öltözőbe, de egyelőre nem mondott semmit a barátjának meg az öccsének. Edzettek, aztán hazamentek. Csak másnap döntött úgy, hogy továbbadja nekik, mit üzent a tulajdonos. Ők erre elhatározták, hogy visszakérik a bérletük árát, ha már nem járhatják le. A pultos tudott a történtekről, és vissza is adta a pénzt. (A tulajdonos verziója szerint félelmet keltve követelte vissza a pénzt hatodmagával a megrettent pultostól.)

A törzsvendég és a tulajdonos között elmérgesedett a viszony, közben többször beszéltek egymás közt telefonon az esetről. Két ilyen telefonhívásról hangfelvétel készült. Így bizonyíték van arra, hogy a tulajdonos többször is kijelentette: nem tesz jót az üzletnek, ha cigányok járnak az edzőterembe, mert „elijesztik a 60 kilós magyar gyerekeket”. Arra is célzott, hogy szerinte a vendégekre azért sincs jó hatással, ha cigányok is járnak az edzőterembe, mert „velük vannak tele a börtönök” és lopnak.

Amikor az EBH kérdőre vonta, a tulajdonos tagadta, hogy ő rasszista lenne. Ezt azzal próbálta alátámasztani, hogy elmondta: volt roma edzőtársa, a közösségi oldala is tele van közös fotókkal cigány ismerőseivel, és az sem igaz, hogy egyáltalán nem enged be romákat az edzőterembe. Bizonyítékként becsatolt egy nyilatkozatot egy roma nemzetiségi önkormányzati elnöktől, amiben az állt, hogy az illető a megnyitás óta rendszeres látogató, és soha semmilyen atrocitás nem ére.

Kevés volt a névtelen panaszkodás

A tulajdonos az EBH előtt azzal védekezett, hogy azt állította: a panaszos és a társasága megszegték a házirendet, beszóltak a többi vendégnek, zavarták őket kihívó, megbotránkoztató magatartással. Többen jelezték is ezt a panaszládába dobott, névtelen üzenetekben, érvelt. A panaszládás leveleket viszont a hatóság nem fogadta el meggyőző bizonyítékként arra, hogy az elküldött cigány férfi tényleg provokatív vagy ellenséges lett volna. Azért nem, mert a levelek nemcsak névtelenek voltak, de az sem derült ki belőlük, hogy kire utalnak.

A panaszosok törzsvendég barátja egyébként arra is rámutatott, hogy már az öltözőből kihívta őt a tulajdonos, amikor még el sem kezdtek edzeni, így aztán lehetőségük sem arra, hogy bárkinek az edzését megzavarják.

A hangfelvételek is a tulajdonos ellen szóltak. A hatóság szerint azokból kiderült, hogy nem provokatív viselkedés miatt, hanem kizárólag azért küldte el a panaszost meg az öccsét, mert félt, hogy cigányként elijesztik a nem cigány vendégeket.

A felvételeken többször is kijelentette, hogy nem fog 2 ember érdekében elveszíteni másik „15-20 törzstagot”, és ő dönti el, hogy a saját edzőtermébe kit enged be. Ebben egyébként nincs igaza. A törvény azt mondta: "Aki az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségeiben szolgáltatást nyújt vagy árut forgalmaz, az adott jogviszony tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét."

Nem számít, hogy normálisak

A hangfelvételeken a tulajdonos elismeri azt is, hogy volt már más roma, akit elküldött, mert szerinte a cigányok az oda járókat elijesztik, félelmet kelt a jelenlétük.

Nagydarab, zsíros és cigány. Ettől az átlag 60 kilós magyar fél.

– mondta ez egyik felvételen. Ezek is elhangzottak:

  • „Nem számít, hogy normálisak, az átlag gyerekek félnek tőlük”,
  • „több barna bőrűt nem fogok beengedni, mert oda diákok és üzletemberek járnak” (a tulajdonos szerint ezt még azok is megértik, akiket cigány mivoltuk ellenére beenged, mert együtt edzettek 10 évig)
  • „Mit mondjak azoknak, akik havi 50 ezret itt hagynak, és kérdezgetik, hogy te már mindenkit beengedsz?!”.
  • „Mert mivel vannak tele a hírek; cigány megerőszakolta, cigány leszúrta, cigány átbaszta..., kikkel vannak tele a börtönök; cigányokkal!” (annak kapcsán, hogy szerinte a panaszos öccse eleve csak azért tudott bérletet venni, mert a pultos félt elküldeni őket)

A tulajdonos az EBH tárgyalásain elismerte, hogy a hangfelvételeken az ő hangja hallható. Az EBH szerint a hangfelvételen rögzített kijelentések nemcsak a panaszosra, hanem minden romára nézve alkalmasak voltak az emberi méltóság megsértésére, a romákkal szemben negatív előítéletek táplálására, a megbotránkoztatásra.

Pénzbírságot viszont nem szabtak ki. Az eset nyilvánosságra hozásán túl annyi történt, hogy megtiltották a cégnek, hogy ismét így járjon el.