Veletek vagyunk: demonstrációt szerveznek a gyűlöletkeltés ellen

2015.07.21. 11:30

Veletek vagyunk - szolidaritás a gyűlöletkeltés áldozataival címmel szervez demonstrációt a Facebookon a Kettős Mérce.

A hétvégén három szegedi fiatalt aljas indokból megtámadták és súlyosan bántalmaztak. Elkerülhetetlenül eszünkbe jut, hogy a bűncselekmény összefügghet a jelenlegi kormány politikájával és gyűlöletkeltő kampányaival.

– írják a szervezők, akik tudatni szeretnék az áldozatokkal, hogy nincsenek egyedül. "Nem készülünk beszédekkel. Annyit kérünk mindazoktól, akik ugyanolyan felháborodást éreznek mint mi, hogy jöjjenek el az Erzsébet térre. Hozzon magával mindenki nagyméretű színes kartonlapokat, hogy közösen írjunk üzeneteket a megtámadott polgártársainknak és így biztosítsuk őket a támogatásunkról" - írják.

Aki tud, hozzon plédet, pokrócot, és színes papírlapokat, kérik, hogy azokból minél több origami-hattyút hajtogathassanak, ezeket szintén eljuttatják az áldozatoknak.

Annyit szeretnénk, hogy lássák, nincsenek egyedül. Annyit szeretnénk, hogy mindannyian lássuk: a gyűlölet nem tud győzelmet aratni.

Az összejövetelen zenél: Barna Margit és Misota Dani ( Zanzinger).

Videóra vették a bántalmazást

Szombat éjjel egy csoport a szegedi Partfürdőn tartott Wake Up Color Festival környékén, a Belvárosi híd közelében belekötött egy bevándorlónak hitt, félvér, kubai-magyar fiúba, majd olyan súlyosan bántalmazták a fiú barátnőjét, hogy eltört az arccsontja.

A Délmagyar.hu tette közzé azt a videót, amit szombat este rögzített egy szemtanú a Torontál téri parkolóból. A felvételen jól látszik, amint két ember fekszik a földön, egyikük többször is megpróbált felállni. A háttérben egy kopasz fiatal látszik, aki többször nekimegy a társaság többi tagjának.

A lap olvasója azt írta, turistaként volt a hétvégén Szegeden és pont látta a verekedést. "Gyorsan történt az egész, arra lettem figyelmes, hogy a híd alatt verekedés tört ki, 2 vagy 3 ember teljes erejéből ütött valakit, akkor még nem láttam, hogy egy lányt. Ezután vettem elő a kamerát. A felvételen látszódik, hogy a lány fel se tudott kelni, és egy fiú is volt mellette a földön. A videó második felében fényben is látszódnak a valószínűsíthető elkövetők."