Szögesdróttal és pengékkel ijesztik el a bevándorlókat

2015.07.21. 15:46
Melyik kerítést építi fel a kormány? Miért hallgatott Vida Ildikó két hónappal ezelőtti lemondásáról a kormányfő? Mennyire haragudtak meg az ukránok a magyar hírszerzők miatt? Megannyi kérdés, amelyre Lázár János és Giró-Szász András választ ad a Kormányinfón.
  • Kétfajta kerítést épít a kormány a szerb-magyar határon.
  • 98 ezer négyzetméternyi magánterületet sajátítanak ki,  160-170 forintot fizetnek négyzetméterenként.
  • Már 300 ezer illegális bevándorlóra számít a kormány ebben az évben.
  • A kivándorlás nem olyan nagy probléma, 350-370 ezerre becsülhető a külföldön dolgozók száma.
  • Orbán Viktor személyes okok miatt fogadta el Vida Ildikó lemondását, Lázár nem árulta el, rajta kívül hány kormánytag tudott a május 20-i lemondásról.
  • Magyarország Ukrajnában is meg fogja védeni az ott élő magyarokat.
  • Még zajlik Andy Vajna átvilágítása.

Kétfajta kerítés

A legrövidebb határidőn belül kell felállítani a 175 km-es kerítés a szerb-magyar határon - mondta Lázár János a kormányülés szünetében tartott rendkívüli Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter több újdonságot is bejelentett a kerítésről.

  • A szerb-magyar határtól 10 méteres szakaszt vesznek igénybe, a határtól 2 és fél méterre húzzák fel a kerítést a magyar oldalon.
  • Kétfajta ideiglenes határzár létesül: a nehezen megközelíthető, mocsaras szakaszon (30-40 kilométeren) másfajta határzár, mint az átjárható szakaszokon, amelyeket az embercsempészek is ismernek és megjelölnek.
  • Ez utóbbi szakaszokon "horganyzott határzár" lesz. A nehez járható szakaszokon pedig pengés drótkerítés lesz.
  • Másfél méterrel lesz a föld alatt, a föld fölött 3 méteres oszlop, rajta pedig egy 70 centis NATO-drót, vagyis szögesdrót.

100 hektár kisajátítása

A kerítés felhúzásához 98 ezer négyzetméter, vagyis 100 hektárnyi magánterületet vesznek igénybe - mondta Lázár. (Több olvasónk is nagyon helyesen felhívta a figyelmünket, hogy 98 ezer négyzetméter az csak megközelítőleg 10 hektár. Az MTI tudósításában 980 ezer szerepel, tehát 100 hektár lesz a helyes adat.) A tulajdonosokat kétféle címen kárpótolják: egyrészt mindenki kap egy egyszeri kártalanítási összeget, később pedig területhasználati díjat.

Lázár szerint a kisajátításért 160-170 forintot fizetnek négyzetméterenként, és bár lehetőség van további egyeztetésre bíróságon, de ennek nincs halasztó hatálya, a munka megkezdődik. A magyar honvédség több száz fővel építi a kerítést - mondta Lázár János.

 A szerb oldalon táblák jelzik majd a legális határátkelőhelyeket, így aki menekült, az továbbra is beléphet az ország területére.

Nem a falon, hanem az ajtón lehet bejönni.

Lázár arról is beszélt, hogy elmúlt napokban rekordot döntött az illegális bevándorlás, és naponta nő az illegális határátlépők száma, tegnap volt az eddigi legtöbb belépő a miniszter szerint. Ez alapján a kormány arra számít, hogy 200-250 ezer, sőt akár 300 ezerre nőhet az idén azok száma, aki Magyarországon keresztül lépnének be az EU-ba.

Lázár szerint már többen jöttek a balkáni útvonalon keresztül, mint a hagyományos, Földközi-tengeri útvonalon. Így Magyarország "a legveszélyeztetettebb országok" közé került az illegális bevándorlást illetően.

Lázár válaszolt arra is, hogy mi lesz azokkal, akik csak leülnek a kerítés tövébe. Ez ugyanis már magyar terület lesz. Lázár szerint  nem engedik be őket, és ha magyar területre lépnek illegálisan, akkor bűncselekményt követnek el, így "érdemes elgondolkodniuk", hogy érdemes-e odaülni. Ősszel módosítják a Büntető törvénykönyvet, de még nem tudni, hány év börtönt jelent az illegális határátlépés.

A szegedi pár megveréséről is megkérdezték a kormánytagokat. "Egy ilyen eset is sok" - mondta Giró-Szász. Szerinte az ilyen esetek ellen fel kell lépni.

De mekkora a kivándorlás?

Az M1 riporterét a bevándorlás helyett a magyarok kivándorlása érdekelte. Micsoda szerencse, hogy Giró-Szász András államtitkárnak voltak ezzel kapcsolatban friss adatai. 350-370 ezerre becsülhető a külföldön dolgozók száma, és ez 60-80 ezerrel több, mint 2010-ben volt. Vagyis aki félmilliós kivándorlásról beszélni Giró-Szász szerint 

szakértelem hiánya vagy szándékos csúsztatás.

Lázár szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a külföldön dolgozók a pénzt hazaküldik. 

Miért nem szóltak Vida lemondásáról?

Orbán Viktor személyes okok miatt fogadta el Vida Ildikó lemondását, amelyet Lázár szerint már többször is beadott. Eddig csak a május 20-i lemondásról tudtunk. Orbán azt szerette volna, hogy az átalakítás során Vida Ildikó a posztján maradjon, a miniszterelnöknek nem voltak szakmai kifogásai. Nem tudni még, ki lesz Vida utódja, de nem egyik napról a másikra nevezik ki.

Lázár egy másik kérdésre elimserte, hogy ő tudott a május 20-i lemondásról, arról nem tud nyilatkozni, hogy rajta kívül hány kormánytag tudott erről. 

Ukrajnában is megvédik a magyarokat

Lázár az ukránokkal való kapcsolatról is beszélt, ami az ukrajnai magyar nagykövet berendelése miatt aktuális. Szerinte "a szomszédainknak is meg kell barátkozniuk azzal, hogy az utóbbi években több mint 700 ezer új állampolgárság született", és a magyar állampolgárokat Ukrajnában is megvédi a kormány. 

Kárpátalján joggal merül fel a kérdés, hogy az ott élő magyarok biztonságban vannak-e - jelentette ki arra a felvetésre, hogy az ukrán külügyminiszter bekérette Magyarország ukrajnai nagykövetét a magyar titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységével kapcsolatos magyarországi kijelentések miatt. "Ahol az utcán lövöldöznek, joggal merül fel a kérdés, hogy az ott élő magyarok biztonságban vannak-e". 

Lázár szerint Keskeny Ernő nagykövet jól tudja a magyar érdekeket képviselni. A magyar kormány a béke és a biztonság létrejöttében, valamint Ukrajna szuverenitása és területi integritásának fenntartásában érdekelt.

Arról is kérdezték Lázárt, hogy mi lett azzal a vizsgálattal, amely a magyar vámosok csempészetben játszott szerepét érintette. Lázár szerint a kormányülés napirendjén van a kérdés, de nem tudja az eredményét.

Lázár újra fenyeget

Egy újságíró felvetette Lázár múlt heti megjegyzését az élelmiszeripari és dohányipari cégek különadójáról. Lázár a múlt héten megfenyegette a Spart és a Philip Morrist, hogy hiába fordulnak az Európai Bizottsághoz, ha ezt az adót elmeszelik, akkor más adót fognak fizetni. Hogy ennek mekkora lesz a mértéke, Lázár erről ezt mondta:

Többet fognak fizetni. Annyit, amennyi elveszi a kedvüket, hogy feljelentsék a kormányt Brüsszelben.

Még mindig nem világították át Andy Vajnát

Még mindig nincsen eredménye Andy Vajna átvilágításának, július 31-e a határidő - árulta el a miniszter. Ha most kiderül, hogy korábban nemzetbiztonsági kockázatot jelentett Andy Vajna, akkor neki kell vállalni a jogi- és politikai felelősséget - fogadkozott Lázár János.