Der Standard: Szeged nem dől be Orbán menekültellenes propagandájának

2015.07.22. 16:40 Módosítva: 2015.07.22. 16:41

Az emberiesség oázisa Magyarországon címmel ír az osztrák Der Standard a menekülteket segítő MigSzolról, azaz a Migráns Szolidaritásról. A lap szerint a migránsokat segítő civil szervezet étellel, itallal, ruhával látja el a határon illegálisan érkező menekülteket. Az önkénteseket a lakosság is segíti. A lap azt írta: egy idős asszony éppen szendvicseket, innivalót, vécépapírt és gyógyszereket vitt a szegedi vasútállomásra, ahol az adományt a MigSzol aktivistájának adta át.

A Mig Szol tagjai úgy döntöttek: segítenek a migránsokon, és bátran fellépnek Orbán Viktor bevándorlásellenes propagandája ellen, írja az osztrák lap. "Megpróbáljuk megmutatni a magyar társadalom humánusabb oldalát", mondta a lapnak Kékesi Márk, a szervezet egyik alapítója. A Mig Szol a Mi rádió nevű alternatív helyi rádióadóból nőtt ki. Miután a tagok most a menekültekkel foglalkoznak, a rádió nem is működik, de ez senkit nem zavar.

A civilek az ételen és a ruhán kívül segítik a menekülteket a tájékozódásban, és jogi tanácsokat is adnak nekik. Kékesi szerint a legtöbb menekült nem is az ételnek örül, hanem az emberséges hozzáálásnak. A Standard külön megjegyzi, hogy Szeged abból a szempontból is különleges, hogy minden kormányzati propaganda ellenére 2014-ben is a szocialista Botka Lászlót választották meg polgármesternek.

A lap riportjában egy Bilal nevű pakisztáni férfi azt mondta: azonnal föltartóztatták őket, ahogy átjöttek a magyar határon és egy hangárba szállítottak mindenkit. A menekültek többsége egyáltalán nem értette, mit mondtak nekik a magyar rendőrök és más hivatalos személyek. Bilal kéthónapnyi utazás mindenesetre annak örül, hogy végre békés helyre ért, még ha nem is mindenki volt kedves vele az út során.

A migránsokat segítő civilek a zöldhatár közelében egy kis faháznál várják a menekülteket. A lap riportja azzal zárul, hogy leszáll az este. A menekültek nyugodtan alhatnak a civilek faháza mellett, hogy kipihenjék magukat. A szervezet egyik tagja, Doki azonban az éjszaka közepén még kék gumikesztyűt húz, és odalép egy fiatalabb menekülthöz, hogy fertőtlenítse a sebeit.

A MigSzolról legutóbb akkor írtunk, amikor nem voltak hajlandóak átvenni a Demokratikus Koalíció adományaitSzalai Balázs, a migránssegítő csoport egyik szegedi főszervezője akkor azt mondta: nem szeretnék, hogy a politika rátelepedjen a tevékenységükre. Ha a DK tagjai magánemberként, a sajtó bevonása nélkül hozták volna ajándékaikat, örömmel fogadták volna azokat.