Mészáros Lőrinc csak most adta el letagadott orosz cégét, az új tulaj börtönben ül

bacon
2015.07.22. 14:00 Módosítva: 2015.07.22. 14:32
A felcsúti polgármester márciusban, amikor rábukkantunk Kiss Szilárddal közös cégére, három dolgot is állított. Hogy már nem tulajdonos a cégben, hogy nem tudta, Kiss Szilárdnak is van részesedése, és hogy nem jött össze az orosz szalonnabiznisz. Az orosz hatóságok iratai egészen mást mutatnak. Az Átlátszó most kiderítette, hogy Mészáros Lőrinc július elején szállt csak ki a cégből, amiről azt állította, nem is az övé. A Magyar Kft. most teljesen a vesztegetéssel vádolt Kiss Szilárd kezébe került.

Az egykori agrárattasé és miniszteri megbízott, Kiss Szilárd után nyomozva bukkantunk rá még márciusban egy olyan orosz cégre, melyben meglepetésünkre Kiss mellett másik tulajdonosként Orbán Viktor milliárdos barátja, Mészáros Lőrinc bukkant föl. A felcsúti polgármester akkor azt állította, ő 2013-ban volt tulajdonos a cégben, de csak néhány hónapig.

Amikor szembesítettük azzal, hogy a cégadatbázis mást mutat, azt válaszolta, hogy 

Oroszországban sok minden előfordulhat.

Az Átlátszó most azonban kiderítette, hogy Mészáros márciusi állításával szemben a felcsúti polgármester mindössze pár hete szállt ki a cégből. 

Jó kezekben lesz a cég, bár azokon a kezeken épp bilincs van

A portál szerint az egymillió rubeles, kb. 5 millió forintos törzstőkéjű "Magyar" Kft. nevű cégben lévő 33-33%-os részesedését mind Mészáros, mind a másik tulajdonos, Ljugyisjeva Karina Alexandrovna nemrég eladta. A harmadik tulaj nem más, mint a 34%-os részesedést birtokló Kiss Szilárd. Ő megtartotta tulajdonrészét.

A változást az orosz hatóság hivatalosan 2015. július 9-én jegyezte be nyilvántartásába, vagyis az orosz korlátozott felelősségű társaságokról szóló szövetségi törvény alapján ettől az időponttól nem tulajdonos már Mészáros Lőrinc.

De nem csak az eladás időpontja, a vevő kiléte is érdekes. Márciusban Mészáros még azt is állította, nem tudta, hogy az előzetesbe került Kiss Szilárd is tulajdonos a cégben. Így most külön vicces, hogy miután Mészáros és Alexandrovna tulajdonrészét is maga a cég vásárolta meg,

a cég egyetlen megmaradt valódi tulajdonosa az a Kiss Szilárd lett, aki épp börtönben ül vesztegetés vádjával.
 

Nem igaz, hogy nem jött össze a szalonnabiznisz

Érdekes az is, hogy Mészáros korábban az Indexnek arról beszélt, nem jött össze az az orosz szalonnaüzlet, amire a céget alapították. Ehhez képest tegnapi cikkünkben nyilvánosan is elérhető orosz források alapján bemutattuk: Kiss Szilárd egy másik cége, a Vengerszkije Produkti („Magyar Termékek”) húsz tonnát vásárolt Mészáros Puskás baconjéből.

A furcsa nevű bacont ráadásul nem máshol, mint Kiss Szilárd Paprika elnevezésű orosz bolthálózatában árulták. Ezzel Kiss maga büszkélkedett a Heti Válaszban.

A Mészáros-féle Búzakalász 66 Kft. és a Bakony Húsüzem 2012. október 12-étől kapott engedélyt az Orosz Szövetségi Állat- és Növény-egészségügyi Felügyelettől, a Rosszelkoznadzortól, hogy különböző húskészítményeket vihessenek be Oroszországba. Ennél a felügyeletnél dolgozott korábban Kiss Szilárd élettársa, Jelena Cvetkova, aki forrásaink szerint kiváló minisztériumi kapcsolataival több magyar cég érvényesülését segítette odakint. Szerepe lehetett abban is, hogy amikor különböző okokból, például fertőzések miatt Oroszország beviteli stopot rendelt el az uniós húsokra, a magyar embargót mindig az elsők között oldották fel. 

Cikkünkben arról is írtunk, hogy kormányzati forrásaink szerint mind Kiss Szilárd, mind Cvetkova kapcsolatban állhatott az orosz titkosszolgálattal.

Nem akar nyomozni a rendőrség Mészáros ellen

Mivel Mészáros Lőrinc Kiss Szilárddal közös cége nem szerepelt a polgármester vagyonnyilatkozatában, Tényi István (egyébként fideszes) önkormányzati képviselő feljelentést tett. A Veszprém megyei rendőrség azonban bűncselekmény gyanújának hiánya miatt elutasította a feljelentést.

Ezt azzal indokolták, hogy ők nem találták meg a céget, amit az Index egyszer már megtalált. A rendőrség azonban nem csak, hogy az Indexet nem kereste meg az ügyben, de egy olyan, piaci alapon működő nemzetközi cégadatbázisban kereste az orosz céget, mely erre teljesen alkalmatlan.

Az Átlátszó Oktatás blog fel is sorolta egy posztjában, hogyan tudtak volna a rendőrök pár perces kereséssel a Magyar Kft. nyomára bukkanni. 

De a rendőrség egy másik bravúros magyarázattal is előállt, miért nem nyomoznak. A Belügyminisztérium az RTL Klub híradójának azt válaszolta, azért nem indult eljárás, mert „teljes jogi bizonyossággal nem állapítható meg a szándékosság", magyarul Mészáros Lőrinc véletlenül feledkezett meg a cégről.