Az USA üdvözli Vida lemondását

2015.07.23. 21:56

Megkérdeztük az amerikai nagykövetséget, hogyan értékelik a NAV elnökének, Vida Ildikónak a lemondását.

Ő volt az egyetlen szereplő a kitiltási botrányban, aki elismerte, hogy valóban érintett, nem léphet az Amerikai Egyesült Államok területére.

A nagykövetség hivatalos válaszában azt írta:

„Az amerikai kormányt aggasztja a korrupció, bárhol is történjen az, és továbbra is számos eszközzel lépéseket fog tenni ellene. Magyarország barátjaként és szövetségeseként az Egyesült Államok folyamatos párbeszédet folytat a demokratikus alapelvekről és a korrupcióról.

Több európai partnerünkkel összehangolva kifejeztük aggályainkat a magyar kormánynak. Nyilvánosan szóltunk azokról a fejleményekről is, amelyek károsították a demokratikus intézmények egészségét, a civil társadalmat, a média szabadságát Magyarországon.

Az átláthatóság, fékek és ellensúlyok, a független igazságszolgáltatással működő jogállamiság bizonyítottan csökkentik a korrupciót. Orbán miniszterelnök maga hirdette ki, hogy a korrupcióval szemben a magyar kormány „zéró toleranciát” alkalmaz.

Üdvözöljük minden kormány lépéseit – főleg azokét, amelyek barátaink és szövetségeseink –, amelyek növelik az átláthatóságot, hogy növeljék az állampolgárokat bizalmát, akiket mi mind szolgálunk".

Pár napja derült ki, hogy Vida Ildikó már két hónapja lemondott, július 20-án pedig távozott a NAV éléről. Vida egy munkatársainak írt körlevélben azzal indokolta a lemondását, hogy a NAV-ot és a személyét ért támadások során tanúsított hozzáállás "szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan", ráadásul Orbán Viktor kért tőle valamit, amit nem akart teljesíteni.