Iskola falai közé nem illő viselkedésbeli vétségek miatt kirúgtak egy művésztanárt

2015.07.23. 11:48 Módosítva: 2015.08.03. 15:35
Szülők keresték meg az egyik erzsébetvárosi iskola igazgatóját, mert állításuk szerint az egyik tanár fogdosta lányuk mellét. A Klik független vizsgálóbizottságot küldött ki, akik „egyéb ügyekben is érintett panaszosokat″ is találtak. A tanárt eltávolították.

„Iskola falai közé nem illő viselkedésbeli vétségek" miatt belső vizsgálat után kirúgott egy tanárt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) az egyik erzsébetvárosi iskolából.

A tanár művészeti órákat, foglalkozásokat tartott a drámaosztállyal, színi szakiránnyal és színi tagozattal is rendelkező iskolában. Az iskola falain belüli elfoglaltságokon túl táboroztatott is, valamint a diákokkal rendszeresen elutazott iskolán kívüli fellépésekre, szereplésekre.  

Fogdosásra vonatkozó bejelentés

A Klik Budapest VII. Tankerülete azután küldött ki egy független vizsgálóbizottságot az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskolába, hogy az intézmény igazgatójától hivatalos bejelentés érkezett a tantestület egyik tagja ellen. Az Index kérdésére a Klik azt válaszolta, a pedagógus „általános viselkedésével, szakmaiságával″ kapcsolatban érkezett az igazgatótól a bejelentés. Úgy tudjuk, a vizsgálat közvetlen kiváltó oka valójában az volt, hogy az iskola vezetését felkeresték az egyik diák felháborodott szülei, és arról számoltak be: a tanár fogdosni kezdte a lányuk mellét. 

A független vizsgálóbizottság ezt követően „meghallgatta a pedagógust, az egyéb ügyekben is érintett panaszosokat és a tanúkat, valamint a tanár által tanított minden osztályt megkeresett, és a tanulókat nyilatkoztatta a tanár viselkedésével, tanítási módszereivel, szokásaival kapcsolatban″, írta a Klik hivatalos válaszában. Az „egyéb ügyekben is érintett panaszosok″ említése egybevág azzal az információnkkal, hogy a tanár viselkedésével már korábban is felmerültek súlyos problémák. A tankerület vizsgálata ugyanakkor arra jutott, hogy „molesztálás nem történt″, és „fogdosásra vonatkozóan egy bejelentés érkezett".

A Klik meglehetősen körülményes megfogalmazása szerint ezt találta a vizsgálóbizottság:

„Az általános, az egyéb panaszok következtében is indított vizsgálat megállapította, hogy az említett pedagógus a tanórákon, illetve a tanórán kívüli tevékenységek során súlyos szakmai, pedagógusetikai, az iskola falai közé nem illő viselkedésbeli vétségeket követett el, ezáltal megkérdőjeleződött alkalmassága (a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján). A Klik a pedagógus közalkalmazotti jogviszonyát felmentéssel megszüntette.″

Büszke volt rá az alpolgármester

Információink szerint az ismert, jó kapcsolatokkal rendelkező tanár eltávolítása sokakat kínosan érintett, az ügyet nagy diszkréció veszi körül.

A tanár gyakori résztvevője volt az erzsébetvárosi önkormányzat hivatalos ünnepségeinek, rendezvényeinek is, kifejezetten jó kapcsolatot ápolt a kerületvezetéssel. Az előző ciklus egyik fideszes alpolgármestere egy, a helyi lapnak adott interjújában például akkor, amikor a kerületi oktatás minőségét részletezi, név szerint említi a tanárt mint neves szakembert.

Pár hónapja szintén a kerületi újság büszkélkedett azzal, hogy egy olyan eseményen, melynek fővédnöke ráadásul a Klik elnöke volt, díjazták a tanár diákjainak fellépését.

Nem tettek feljelentést

Kérdésünkre, hogy a Klik hivatalból tett-e rendőrségi feljelentést az ügyben, azt a választ kaptuk, hogy erre „a panaszt tett tanulóknak, gondviselőinek van lehetőségük, amennyiben úgy gondolják, hogy a tankerület által kezdeményezett munkáltatói intézkedés nem elégséges. Erről az intézmény vezetője tájékoztatta a szülőket.″

Megkerestük kérdéseinkkel az iskolát is, ám egyelőre nem reagáltak.