Fideszes kolbász, fideszes bor

2015.07.23. 10:59
Hiánypótló gasztropolitikai összeállítást közölt a HVG azoknak, akik direkt szeretik, ha etetik őket a politikusok, és nem csak a szavaikat innák a képviselőknek. A Fidesz jó néhány prominense rámozdult a borászaton és a pálinkán kívül az élelmiszeriparra is, megmutatjuk, hol érdemes keresnie a kormányközeli termékeket.

Egy jóféle kolbász Mészáros Lőrinctől, leöblítve egy CBA-ban vásárolt cabernet sauvignonnal egyenesen L. Simon László borászatából, ráküldve egy Tiborcz István által eligazított pálinkát, esetleg merész záráskánt a jászberényi fideszes dinnyekirály-képviselő csíkos héjúja – ballibmentes menüsorok megkreálásában segít a csütörtökön megjelent print HVG.

A Már a spájzban vannak  –  Kormánypárti politikusok az étel- és italbizniszben című cikk arról az ismert tényről szól érdekes adalékanyagokkal, hogy egyre több kormánypárti politikus lát fantáziát az élelmiszeriparban.

Elsősorban persze a borászkodásban: L. Simon agárdi pincészetén és a sztárborászból miniszteri biztossá lett villányi Tiffán Zsolt palackjain kívül olyanok is vannak, akikről kevésbé ismert, hogy könnyen bele lehet futni a boraikba, még  akaratlanul is.  

A Mádon borászkodó Demeter Ervin borai például elitéttermekben is előfordulnak a Michelin-csillagos Onyxtól a Mák bisztrón át a balatonszemesi Kistücsökig. A lap úgy tudja, a nagyobb hazai láncok polcain a termelőt nem jelző borok között is sok olyan van, amelyekhez több politikus szőlőjét használják fel.

Hogy hogy jönnek ide az Orbán tényleg szűkebb környezetébe tartozók? Bár már tíz éve eladta a Tokajhegyalja Kft.-ben lévő résztulajdonát, Lévai Anikó azért néhány hektár szőlőt megtartott; a termés a családbarát Kékessyék Patrícius Borházának boraiba kerül be. Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak saját itala egyelőre nincs, a közvilágítási tenderek első számú nyertese még csak a pálinkával foglalkozó G2G Zrt. igazgatósági tagjaként kerül képbe. Az is elég új információ, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a közelmúltban megszerezte két ásványvíz, a Vivien és a Santa Aqua védjegyét – a MÁV a hőségriadóban ezekből rendelt, miután Mészáros nyerte  meg a kiírt beszerzést. A szintén hozzá tartozó Bakony Hús termékei többek között az Erzsébet-táborokban nyaraló gyerekek kapják meg.

Fotó: Facebook

Pócs János dinnyekirály fotójával kívánunk jó étvágyat mindenkinek.