Jogsértő a MÁV a menekültekkel

2015.07.23. 18:03 Módosítva: 2015.07.23. 18:04

Levelet írt a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Dávid Ilonának, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának. A levélben a szervezet több ponton is bírálja az állami vasutak intézkedéseit a menekültekkel szemben. Kádár szerint

a cég gyakorlata nem csak magukra vet rossz fényt, de az országra is, emellett sérti a magyar jogszabályokat és a cég üzleti szabályzatát is.

A levél három pontban foglalja össze a MÁV menedékkérőkkel szembeni visszás gyakorlatait.

Kádár a szervezet értesülésire hivatkozva azt írja,

  1. a Pécsről induló menetrendszerű IC-vonatokhoz kapcsolt vagonokat a kalauz indulásnál lezárja, majd csak a három órás út végén, Budapesten nyitja ki őket. Ez szerinte nem csak, hogy sérti a MÁV-Start üzletszabályzatát, de bűncselekménynek minősül, ami akár szabadságvesztéssel is büntethető, emellett pedig nyilvánvalóan felelőtlen az esetleges balesetek miatt.
  2. Azt is megemlíti, hogy a kalauzok gyorsvonati pótjegyet kérnek a menedékkérőktől, pedig a hatályos kormányrendelet szerint ingyen utazhatnának és ebbe beletartozik a gyorsvonati pótjegy is.
  3. Emellett nehezményezi, hogy a MÁV munkatársai akadályozzák a migránsokat segítő öntevékeny csoportok működését, emiatt pedig nincs senki, aki gondoskodna a menedékkérők elemi szükségleteiről, ennek eredménye pedig a vasutat és Magyarországot minősíti, nem őket.