Éjszakára kitiltják az apákat a gyermekkórházból

2015.07.23. 06:05 Módosítva: 2015.07.23. 15:48
  • "Az anyán kívül más látogatók a látogatási rend szerint csak 16 és 17 óra között lehetnek jelen".
  • "Este hét után már csak az anya legyen a gyerekkel".
  • "Éjszaka csak anya vagy a nagymama lehet a beteg gyermek mellett."

Ezek a szigorúan hangzó mondatok a Bethesda-gyermekkórház II. belosztályának kórtermi rendjéből valók, amit az épületben több helyen is kifüggesztettek, és amit egykori kollégánk, TBG tett ki a tumblerre.

Ha szigorúan vesszük a szabályzatot, akkor az apák a kórházban fekvő gyermekeikkel legfeljebb egy órát tölthetnek, éjszakára pedig nem maradhatnak mellettük. Előfordulhat ugyanakkor, hogy nem mindenki tudja megoldani azt, hogy a gyermek mellett az anya vagy egy nagymama legyen, arról nem is beszélve, hogy ez a szabály finoman szólva korlátozza az apák jogát a beteg gyermekeikkel való együttléthez, és nemi diszkriminációt is rejt. A látogatási rend szövege egyedül arra ad lehetőséget, hogy "az egyedülálló apa beszélje meg a benttartózkodás lehetőségét az osztályvezető főorvossal".

A kórház kérdésünkre nemcsak a honlapjukon található bővebb magyarázatot küldte el, de Velkey György igazgató külön is válaszolt kérdéseinkre. Mint a honlapon olvasható, a Bethesda legtöbb kórtermében egyszerre több gyermeket is ellátnak. Serdülő koruk kezdetétől már természetesen külön szobába kerülnek a fiúk és a lányok, hiszen előfordulhat, hogy egy vizit alkalmával meztelenül kell mutatkozniuk (a szeméremérzet tiszteletben tartása az egészségügyi törvény szerint egyébként a kiskorúakra ugyanígy vonatkozik – a szerk.)

A kórház szerint "szeméremérzetük miatt ez a jog a szülőket is megilleti". Sok kis gyermeket például még szoptatni kell, ilyenkor többeket zavarhat az idegen férfi jelenléte. Mivel legtöbbször az édesanyák akarnak gyermekük mellett maradni, a kórház az apáknak ilyenkor nem tud szállást adni a kórtermekben. A kórház azt írja: napközben az apákat is örömmel látják, és mindenben egyenrangú szülőként kezelik őket. Bátorítják is őket, hogy a lehető legtöbb időt töltsék egészséges és beteg gyermekük mellett, és kapcsolódjanak be a gondozásukba. A kórház mindezek mellett azzal érvel, hogy ott, ahol három anya alszik a gyermek mellett, és esetleg egy beteg kamaszlány is fekszik az egyik ágyon, ott éppen az anyák kérésére nem tudnak szállást adni férfi hozzátartozónak is.  

Az egészségügyi törvény egyébként világosan fogalmaz, nem tesz különbséget apa és anya között:

11. §  (4) A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon.

Ahogy a Társaság a Szabadságjogokért korábban kiadott, Gyerekkel vagyok című kampányának tájékoztató anyagában az is szerepel, ez alatt folyamatos jelenlétet kell érteni, amibe az éjszaka is beletartozik.  

Velkey György, a Bethesda főigazgató kérdésünkre azt írta: Ha egy édesapa benn szeretne aludni a kórházban a gyermekével, szűkös körülményeik ellenére mindig igyekszenek teljesíteni a kérést.

Az apáknak tehát ugyanúgy helyet szorítunk, mint az anyáknak vagy a nagymamáknak, hogy legalább matracon vagy kempingágyon a gyermekük mellett alhassanak.

A szóban forgó plakát nem a kórház egészének filozófiáját és gyakorlatát tükrözi, hanem a legmostohább körülmények között működő II-es számú belgyógyászati osztály helyi tájékoztatásáról van szó. A tájékoztatást "tiltó hangneme miatt nem a legszerencsésebb megfogalmazásban" tették közzé – ismerte el a főigazgató.

Amiatt, hogy egy apa nem aludhat bent, a kórház még sem szóbeli, sem írásbeli panaszt nem kapott, és az ombudsman sem vizsgált ilyen ügyet, írta a főigazgató. (Cikkünk megjelenése után egyik olvasónk azt írta, ő már egyszer "óriási balhét csapott" emiatt, de később sem oldódott meg a probléma, ezért inkább máshova vitte a gyermekét.) Velkey György ugyanakkor megjegyezte: arra már volt példa a kórházban, amikor egy apa az egyik beteg kamaszlány után próbált bemenni a vécébe, és zaklatni kezdte (egy ilyen extrém eset mindenesetre nem lehet ok minden apa kizárására – a szerk.)

Velkey György mindezekkel együtt azt ígérte, hogy a kórház áttekinti az apák bentalvásával kapcsolatos helyzetet, egyértelműbbé teszi a közleményeit, hogy ne lehessen félremagyarázni őket. 

A TASZ kérdőívet is küldött kórházaknak, amelyekben arra is kíváncsiak voltak, hogyan szabályozzák a szülők benttartózkodását a kórházban a beteg gyermekek mellett. A gyakorlat nem egységes:

  • van, ahol 24 órán keresztül térítésmentesen lehet bent az egyik szülő (!) minden korlátozás nélkül,
  • van, ahol a Bethesdához hasonlóan csak az anyáknak engedik meg a folyamatos benttartózkodást,
  • van, ahol egyáltalán nem maradhat bent éjszakára a szülő,
  • van, ahol az osztályvezető főorvos tesz javaslatot arra, hogy bent maradjon-e a gyermek mellett az apa vagy az anya,
  • van, ahol a 14 alatt gyermek mellett ingyen, 14 felettinél viszont 2500 forint/éj árért aludhat bent a szülő, 
  • van, ahol egy kórteremben csak 1 szülő tartózkodhat. 

Sok kórházban azonban ma is csak úgy lehet a gyermeke mellett a szülő, ha az éjszakát egy széken tölti.